Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Dr. Selçuk Yusuf Arslan: Çevrenin Korunması ve Ahlaki Önderlikte Dünya Birincisi

Selçuk Öğretmen ‘Dünyanın 10 Başarılı Genci’nden biri

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Dr. Selçuk Yusuf Arslan, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapmaktadır. Ancak, çalışmaları sadece bu alana sınırlı değildir. Öğrencilerine kod yazmayı öğretmekle kalmayıp, çevreye duyarlı projeler geliştirmelerine de destek olmaktadır. Bu yıl yapılan ‘Ten Oustanding Young Persons’ (TOYP) ödüllerinde aday gösterilen Arslan, ön elemede ilk 30’a, daha sonra ise ilk 20’ye seçilmiştir. 80 ülkeden 150’ten fazla başvurunun olduğu yarışmada halk oylaması 26 Temmuz 2023 tarihinde başlamıştır. Jürinin de etkili olduğu yarışmanın sonuçları ise 30 Ağustos’ta açıklanmıştır. Arslan, ‘Dünyanın 10 Başarılı Genci’ kategorisinde “Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik” alanında dünya birincisi seçilmiştir. Makalede alıntı yapılan Arslan, geçtiğimiz günlerde ödülünü kabul etmiştir.

Arslan’ın “Ahlaki Önderlik” alanında JCI Dünyanın On Başarılı Genci kategorisinde ödül kazanmasının temeli, bir STEM projesine dayanmaktadır. Dr. Arslan, STEM konusunda eğitimler veren bir proje olan STEM Stands Together (STEM ile Birlikteyiz) projesini hayata geçirerek üç uluslararası ödül kazanmış ve hibe almaya hak kazanmıştır. Aldığı hibeyle Ankara, Eskişehir, Uşak, İzmir ve Aydın’da 101 öğretmene eğitim vermiş ve bu öğretmenler de projeyi okullarında uygulamaya başlamışlardır.

Arslan, kazandığı ödülle ilgili olarak şunları ifade etmiştir: “Öğrencilerime daha iyi bir eğitim verebilmek için çaba sarf etmekteyim. 16 yıllık öğretmenlik kariyerimde birçok proje gerçekleştirdim ve bu projelerde öğrencilerimle birlikte zorluklara çözüm aradık. Birçok genç meslektaşıma rol model oldum. Bu prestijli ödülün elde edilmesi, bugüne kadar verdiğim çabaların ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Aynı zamanda, bir Türk genç olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğim için gurur duyuyorum.”

Selçuk Yusuf Arslan, 2021 yılında Global Teacher Prize’da (Küresel Öğretmen Ödülü) dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri seçilerek eğitimin Nobel’i olarak kabul edilen bu ödüle layık görülmüştür. Ayrıca, eğitim teknolojileri alanında dünya çapında takip edilmesi istenen 20 eğitimciye verilen ISTE 20 To Watch ödülüne değer bulunmuştur. Kendini öğretmenlik mesleğine adamış Avrupa kıtasındaki öğretmenlere verilen Dedicated Teacher Ödülü’nü kazanmıştır. Çevre ve kodlama alanındaki çalışmalarıyla ETF ve UNESCO tarafından Green Skills Award yarışmasını kazanmıştır. Aynı zamanda, CERN Uluslararası Öğretmen Programı’nı tamamlayarak CERN Öğretmen Elçisi olmuştur. 2018 yılında AKS Education tarafından Küresel Öğretmen Ödülü’ne lâyık bulunmuş ve Microsoft tarafından da Harikalar Yaratan Öğretmen seçilmiştir.

‘Ten Outstanding Young Persons’ (TOYP) ödüllerinde birinci olan Arslan’a ödül verilenler arasında John F. Kennedy, Henry Kissinger, Elvis Presley, Jackie Chan ve Wayne Gretzky gibi isimler bulunmaktadır. Türkiye’den bu ödülü alan bir diğer isim ise ‘kalp pili’ çalışmalarıyla tanınan Dr. Canan Dağdeviren’dir.