WWF – Türkiye, “Sahil Sahiplen” Projesi ile Denizlerdeki Kirlilikle Mücadeleye Öncülük Ediyor

Plastik kirliliğine karşı ‘sahil sahiplen’

WWF – Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), denizlerdeki kirlilik düzeyini ve çeşitliliğini sağlıklı bir şekilde anlamayı hedefleyen ve Türkiye’nin 8 bin kilometreden fazla kıyı şeridinde temsil edilen 150 sahilin sahiplenilmesini amaçlayan ‘Sahil Sahiplen’ projesini başlatmıştır. WWF – Türkiye uzmanları, Türkiye’yi çevreleyen denizlere her yıl 24 bin ton plastik atığın karıştığına dikkat çekerek, plastik kirliliğinin doğa kadar insan sağlığı üzerinde de ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulamaktadır. ‘Sahil Sahiplen’ programı, plastik kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla gönüllü ekiplerin bir sahili sembolik olarak sahiplenmesini sağlayan öncü bir programdır.

Plastik Projeleri Uzmanı Togay Tanyolaç, ‘Sahil Sahiplen’ projesiyle ilgili bilgi vererek, projenin temelinde gönüllülerin ve gençlerin yer aldığını ifade etmektedir. Tanyolaç, projenin Akdeniz’i çevreleyen üç kıtadaki ülkelerde, sahil çöplerinin içeriği hakkında bilgi edinmeyi amaçladığını belirtmiştir.

Tanyolaç, gönüllü grupların, okullar, diğer kuruluşlar veya bireysel gönüllülerin deniz çöpünü izlemek ve veri toplamak için sahilleri sahiplenebileceğini ifade etmektedir. Kayıt işlemleri için takımlar, sahilsahiplen.org sitesine giriş yaparak kayıt olabilir ve uygun bir sahili seçebilirler. Bugüne kadar yapılan atık tasnifleri deneyimine göre, 8 kişilik bir ekip bu tasnifi 4-6 saat içerisinde tamamlayabilmektedir. Bu eylem, programın web sitesinde kamuya açık olan ve zamanla değişecek olan verileri toplamak için her yıl dört kez düzenli olarak tekrarlanmaktadır.

Türkiye’deki sahillerde en çok poşetlerin kış döneminde, izmaritlerin ise yaz döneminde görüldüğü belirtilmektedir.