Suudi Arabistan, Yıldız Futbolcularıyla Dikkat Çekiyor: Transferlerde Dev Bir Atılım!

Milyonlarca Euro harcandı ama Suudi kulüpleri tek kuruş ödemedi! Sadece 5 kulüp transfere 875 milyon Euro harcadı

Suudi Arabistan, uluslararası arenadaki önemli ligler arasında yer alma hedefini gerçekleştirme amacıyla birçok ünlü futbolcu transfer ederek büyük bir çıkış yapmaktadır. Bu transferler için astronomik bonservis ve maaşlar ödenirken, kulüplerin kasasından hiçbir ödeme yapılmamıştır. Örneğin Manchester United’dan ayrılan Cristiano Ronaldo, yıllık 200 milyon Euro karşılığında Al Nassr’a transfer olmuştur ve birçok futbolcu da Portekizli yıldızın izinden giderek Suudi Arabistan’a gitmeyi tercih etmiştir.

Yaz transfer döneminde ise Suudi Profesyonel Lig, sadece transferler için 955 milyon 870 bin Euro harcamış ve böylece harcamalarda en çok para aktarılan ligler arasında İngiltere Premier Lig’in arkasında 2 milyar 810 milyon Euro ile ikinci sırayı almıştır. Suudi Pro Ligi yöneticileri, Cristiano Ronaldo’nun transferinden önce uygulamaya koydukları transfer programı sayesinde, bu yıldız oyuncuların transferlerinin kulüplere maddi bir yük getirmediğini belirtmektedir.

Suudi Profesyonel Ligi yönetim kurulunun başkan yardımcısı Saad Al-Laziz, Suudi ekiplerinin para ödemediği sistem hakkında şu şekilde konuşmuştur: “Al-Nassr, Ronaldo’yu kadrosuna katarken herhangi bir ödeme yapmadı. Ronaldo’yu transfer eden ve ona maaşını ödeyen, Suudi Ligi’nde uygulanan transfer programıdır. Benzer bir durum, Neymar’ın Al-Hilal’e, Jota’nın İttihad’a ve Brozovic ile Otavio’nun da Al-Nassr’a transferlerinde yaşanmıştır.”

Cristiano Ronaldo’nun açtığı kapı sayesinde Karim Benzema, 200 milyon Euro, Ngolo Kante 100 milyon Euro, Neymar 80 milyon Euro ve Riyad Mahrez de 52 milyon Euro kazanarak kariyerlerine Suudi Arabistan’da devam etme kararı almışlardır. Ronaldo, Benzema ve Kante gibi yüksek ücretlerin olup olmayacağı belirsiz olsa da, Suudi Profesyonel Ligi yönetim kurulunun izlediği stratejiyle devre arası ve yaz transfer dönemlerinde birçok ünlü futbolcunun Orta Doğu’ya gitmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Suudi Arabistan’ın en yüksek ücret alan 10 futbolcusu ise şu şekildedir (EURO): Cristiano Ronaldo (Al Nasser) 200 milyon, Karim Benzema (Al İttihad) 200 milyon, Ngolo Kante (Al İttihad) 100 milyon, Neymar Jr. (Al Hilal) 80 milyon, Riyad Mahrez (El Ahli) 52 milyon, Jordan Henderson (Al Ettifaq) 42 milyon, Sadio Mane (Al Nassr) 40 milyon, Kalidou Koulibaly (Al Hilal) 35 milyon, Brozovic (Al Nassr) 25 milyon ve Fabinho (Al İttihad) 22 milyon.

2034 FIFA Dünya Kupası’na aday olan tek ülke olarak Suudi Arabistan, dev organizasyon öncesinde ülkeye bir kez daha bir ikonik futbolcu getirmek konusunda kararlıdır. Ronaldo, Benzema ve Neymar’ın ardından bir sonraki hedef olarak Liverpool’un yıldızı Mohamed Salah ön plana çıkmaktadır. Suudi Profesyonel Ligi yönetimi, Dünya Kupası ev sahipliği sürecinde bu transfer için her türlü fedakarlığı yapmayı planlamaktadır. Ancak Mısırlı yıldızın nasıl bir yol izleyeceği henüz belirsizliklerini korumaktadır.