“Canan Dağdeviren’in İcadı: Elektronik Sutyen ile Meme Kanseri Erken Teşhisi Mümkün Hâle Geliyor”

En etkili 100 Kadın listesinde

BBC’nin düzenlediği “100 Kadın” listesinde yer alan Canan Dağdeviren, Massachusetts Institute of Technology’de gerçekleştirdiği çalışmalarla dikkat çekiyor. Meme kanserinin erken teşhisi için geliştirdiği “elektronik sutyen” ile ilgili olarak Dağdeviren, “Ailemde geç evre meme kanserine yakalanan teyzemden ilham aldım ve dünya kadınlarına ve onları sevenlere bu icadımı armağan ediyorum” diyor.

Elektronik sutyen, günlük olarak kanser taraması yapabilen ultrasonik alıcılara sahip. Bu sayede periyodik taramaların dışında gözden kaçabilecek vakaların tespiti mümkün hale geliyor. Meme dokusunun farklı açılardan incelenmesini sağlayan bu cihaz, gerçek zamanlı veri elde etme imkanı sunuyor. Canan Dağdeviren’in buluşu, meme kanserinin erken teşhisi için umut vaat eden bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.

Canan Dağdeviren, BBC tarafından düzenlenen “100 Kadın” listesinde Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti. “Kadınlar için tasarladığım medikal cihaz buluşlarım, dünya kadınlarına ve onları sevenlere bir armağan olsun. Cumhuriyet’in 100. yılında ‘Biz de varız'” şeklinde konuştu.