Yapay Zeka İle Ölümden Sonra Sevdiklerimizle Konuşmak Mümkün Mü?

Sesli ve görüntülü konuşmak mümkün olacak... Yapay zeka ile canlanacak

Ölümsüzlük arayışında olan insanlar, yapay zekanın yardımıyla en azından buna benzer bir şeyin taklidini yapabilmeyi başardılar. Bilim camiası, insan bilincinin bir bilgisayara aktarılabileceğini yakın bir gelecekte gerçekleşebileceği hakkında konuşuyor. Peki, bunu nasıl başaracaklar? Kişinin ses ve görüntüleri bilgisayara yüklenecek ve bir süre sonra bu kayıtlar üzerinden kişinin karakter analizi yapılacak. Bu sayede sevdiklerinizin (sanki bir avatar şeklinde düşünün), bir anlamda bilgisayar ortamına taşınmış olacaklar. Bu da demek oluyor ki insanlar kaybettikleri sevdikleriyle bile konuşabilecekler. Hatta ölmüş sanatçılar bile kendi filmlerini bile seslendirebilecekler. Hürriyet için yapay zeka konusunda uzman olan isimlerin yorumlarına göre, bu teknolojinin gelişimi oldukça hızlı bir şekilde ilerliyor.

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) üyesi Berat Kuzu, “İnsanlık, anlamları sentezleyerek yeni fikirler üreten yaratıcı insanların düşüncelerinde şekilleniyor. Bu fikir, kreatif endüstrinin bir unsuru olan Black Mirror dizisinin futurist senaristlerinden çıktı. Şu anda bilim insanları, ilim üreticileri ve teknoloji uzmanları bu fikre gerçeklik payı olabilir mi diye düşünerek hızla ilerliyorlar. Halihazırda ses ve görüntü örneklerine bolca rastlıyoruz. 29 Ekim’de birçok örneğini gördük. Özlem duyduğumuz liderimizle ilgili insanlar, kendi fotoğraflarını liderin fotoğrafıyla birleştirerek paylaştılar. Yapay zeka ilerleyen dönemde belki de insanların kaybettikleri sevdikleriyle konuşmalarına olanak sağlayacak. Kaybettiğiniz sevdikleriniz size belki de yeni fikirler sunabilecek” diyor.

Dijital İş Geliştirme Stratejisti Berat Kızılel ise “Dr. Pratik Desai, insanların bu yıl sonuna kadar bilinçlerini bilgisayara yükleyebileceklerini iddia ediyor. Bunun nasıl olacağını merak ediyorsunuz, değil mi? Kişinin ses ve görüntüleri bilgisayara yüklenecek ve bir süre sonra bu kaynaklar üzerinden karakter analizi yapılacak. Böylece sevdiğiniz biri, bir anlamda bilgisayar ortamına aktarılmış olacak. Yani sevdiğiniz kişinin bir avatarını düşünün. Bu analiz sonrasında kaybettiğiniz annenize, babanıza ya da başka bir yakınınıza soru sorduğunuzda, onun size verebileceği türden yanıtları duyabileceksiniz. Dr. Pratik Desai, bu nedenle insanlara “sevdiklerinizin ses ve video kayıtlarını biriktirin” çağrısında bulundu” diyor.

Avukat Onur Tatar, “Ses ve görüntünün izinsiz olarak kopyalanması, saklanması ve kullanılması hukuki değildir. Ancak kişinin bu konuya rıza göstermesi halinde dahi, ölümünden sonra bu kişisel verileri sadece mirasçıları değerlendirebilir. Ölen kişinin bu hakları ancak mirasçıları aracılığıyla devredilebilir. Merkezi bir depolama için ise genel izin düşünülebilir, tıpkı DNA saklama sisteminde olduğu gibi. Bu tür tasarrufların sadece anı amaçlı olduğu durumda ise hukuki altyapıya ihtiyaç yok” şeklinde konuşuyor.