CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek Ziyaretleri ve Filistin Konusunda Çağrı Yaptı

Bosna’nın benzeri Gazze’de yaşanıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek’e gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Saraybosna’da düzenlenen 25 Kasım Devlet Günü törenine katıldı. Bu törende, II. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden sivil ve askerlere Sonsuz Ateş Anıtı’na çiçek bırakarak dua etti. Başbakan Nermin Niksic ile de bir araya gelen Özel, Gazze’de yaşananları Bosna’nın yaşadığı katliamlara benzeterek, “1990’larda burada yaşananlar ve 1995’teki büyük felaketin, soykırımın bir benzeri şu anda Filistin’de yaşanıyor. Uluslararası toplum o zaman çok geç kalmıştı ve bu bütün Avrupa’nın utanç kaynağıdır. Bu durumun Filistin’de tekrarlanıyor olması karşısında tüm sosyal demokratlar ve sosyalistler olarak sesimizi birlikte yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

Özel, gelecekte de Bosna Hersek’e her 11 Temmuz’da gelmeyi istediğini belirtirken, “Partilerimizin her türlü dayanışmasına ve ortak projelere açığız. Ayrıca buradaki belediyelerimiz üzerinden Türkiye’de kardeş belediyecilik projeleri geliştiriyoruz. Sizin başardığınızı, Türkiye’de ve bütün Avrupa’da sosyal demokrasinin yeniden yükselişe geçmesi için gayret göstereceğim” diye konuştu.

CHP lideri Özel, Sosyalist Enternasyonal üyesi 120’nin üzerinde siyasi parti liderine bir mektup gönderdi. Özel’in gönderdiği bu mektupta, 7 Ekim’den bu yana yaşamını yitiren 14 bin Filistinlinin yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğunu, sağlık görevlileri, gazeteciler ve BM görevlilerinin hayatlarını kaybettiğini, su, yakıt, gıda ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarda sorunlar yaşandığını belirtti. Özel, tüm üye partileri, İsrail’in sivillere yönelik saldırılarını durdurmak ve kalıcı bir ateşkes sağlamak için yerleşik ilkelere bağlı kalmaya ve somut adımlar atmaya çağırdı. Ayrıca, sosyal demokratlar ve sosyalistlerin savaşın durdurulması için daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini ifade etti.