“Demans Hastasının Anne İle İlişkisine İlişkin Mahkeme Kararı Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştirdi”

Mahkemeden emsal karar: Anne sevgisi yaş tanımaz

GIDA mühendisi Semra Gültekin, annesi Yıldız Gültekin’i İzmir’den Balıkesir Ayvalık’ta yaşayan ablası eczacı Seval Ünal’ın yanına gönderdi. Ancak Gültekin, annesinin kendisine gösterilmemesi nedeniyle avukatı Erdoğan Zeren aracılığıyla durumu yargıya taşıdı. Mahkeme sürecinde, Semra Gültekin’in uzaklaştırma kararı alındı ve Semra Gültekin vasi atandı. Bununla birlikte, vasi kararına rağmen annesi yine gösterilmedi. Bu durum üzerine Ayvalık 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruldu. Mahkeme, kanundaki “çocuk ilişkisinin çocuk ve aile konusundaki bağların 18 yaş altı ile sınırlandırıldığı” maddesine vurgu yaparak, emsal bir karara imza atarak “18 yaşından büyükler” için şahsi ilişki kurma hakkını kabul etti. Hâkim, anne ve babanın yaşlı ve hasta olması nedeniyle çocuğun görme imkanı bulamadığı ve bu durumda da aynı kanun maddesinin kıyasen uygulanması gerektiği kanaatine vardı.

Mahkemenin verdiği kararda, Semra Gültekin’in yaşlı ve yatalak durumuna gelmiş annesini görememesinin iç dünyasını manevi açıdan olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Aynı şekilde, anne Yıldız Gültekin’in de uzun yıllardır kızını görmemesinin kendi iç dünyasında yaralar açabileceği ifade edildi. Ayvalık 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Semra Gültekin ile annesi arasında şahsi ilişki tesis etme kararı verirken, anne Yıldız Gültekin’in talep etmesi durumunda bu ilişkinin kurulmasına karar verildi. Anne-kız, her ayın ilk cuma günü icra kanalıyla bir araya geliyor.

Semra Gültekin, annesine ulaşmak için her türlü yolun denendiğini belirterek, duruma üzüntüyle yaklaştığını ifade etti. Gültekin, annesini görebilmek için icra kanalıyla zorunlu bir şekilde saatlik görüşmelere katıldığını ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü dile getirdi. Ayrıca, verilen vasi kararının uygulanmasını beklediğini söyledi.

Semra Gültekin’in avukatı Erdoğan Zeren ise bu kararın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, medeni kanunda bu konuya ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığını ve bu nedenle çocukların düşünüldüğünü ancak ergin ve kısıtlı bireylerin düşünülmediğini ifade etti. Zeren, bu kararın benzer sorunlar yaşayanlara ışık tutabileceğini ve yasada bu boşluğun doldurulmasını umduklarını belirtti. Ayrıca, istinaf mahkemesinin kararı onaylamasını beklediklerini ve yasamanın da bu konuda düzenlemeler yaparak kolay karar verme imkanı sağlamasını umduklarını vurguladı.