Türkiye, Barışı Korumak İçin Garantörlük Mekanizması Önerdi

Gazze için New York’ta

Türkiye, garantörlük mekanizması fikrini ortaya attı. Bakan Fidan, yaptığı konuşmada, “Böyle bir mekanizma barışı koruyacak ve taraflardan herhangi birinin ihlalini önleyecektir” dedi. İsrail’in işlediği suçun kabul edilemez olduğunu ve diğer ulusların da bunu kınaması gerektiğine inanıyoruz. Ancak Güvenlik Konseyi ve uluslararası kurumlar, uluslararası barış ve güvenlik için gereken sorumluluklarını yerine getiremedi. Tek bir sesle anlamlı bir ateşkes çağrısında bulunamıyorlar.

Bakan Fidan, konseyin, 2 devletli çözüm parametreleri çerçevesinde tarihi adaletsizliği çözecek bir gelecek perspektifi sunamadığını vurguladı. İsrail ve Filistin, barış ve güvenlik içinde 1967 öncesi sınırlarında Doğu Kudüs’ün Filistin devletinin başkenti olduğu bir durumda yaşamalıdır. Bunun yanı sıra, bu çözümün uygulanacağı konusunda da güvence sağlanmalıdır.

Türkiye, bu düşünceden hareketle garantörlük mekanizması fikrini ortaya atmıştır. Bu mekanizma, barışı koruyacak ve taraflardan herhangi birinin ihlalini önleyecektir. Bakan Fidan, New York’taki temasları çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi’nin Temas Grubu üyeleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dönem başkanı Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmelerde bulundu.