“Eskişehir’de İçki İçen Şüpheliler Protestan Kilisesine Saldırdı, İkinci Kez Hassas Bir Olay Yaşandı”

Kilise basan saygısızlar tutuklandı

Eskişehir’de yaşayan Aykut K. (31) ve akrabası Halil D. (41), geçtiğimiz cumartesi günü 19.30 sıralarında alkollü bir şekilde Tepebaşı’ndaki Protestan kilisesine gitti. Kilisenin kapısını ve pencerelerini yumruklayarak içeri girmeye çalıştılar. Kilise pastörü Artun Tokatlı ve yanındakilere saldırdılar ve “Yahudi misiniz, İsrailli misiniz? Polisi ararsanız sizi yakarım” diyerek tehditlerde bulundular. Daha sonra şüpheliler olay yerinden ayrıldılar. Pastör Tokatlı’nın ihbarı üzerine polis ekipleri Aykut K.’yi yakaladı. Halil D. ise evinde gözaltına alındı. Sağlık kontrolünde Aykut K.’nın 2.16, Halil D.’nin ise 3.27 promil alkollü olduğu belirlendi.

Aykut K. ve Halil D.’nin ifadeleri alındıktan sonra adliyeye sevk edildiler. Şüpheliler tehdit ve işyeri dokunulmazlığını ihlal suçlarından yargılanacaklar. Aykut K., ifadesinde “Kilisenin önünden geçtiğimi hatırlıyorum, ama diğer iddia edilen olayları hatırlamıyorum. Gerekirse gidip özür dilerim, pişmanım” dedi. Halil D. ise “Kiliseye gidip gitmediğimi, eve nasıl gittiğimi hatırlamıyorum. İddia edilen sözleri söylemem mümkün değildir. Pişmanım, gidip özür dileyeceğim” şeklinde konuştu.

Şüphelilerin savcılık sorgusunun ardından 1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildikleri ve tehdit ve işyeri dokunulmazlığını ihlal suçlarından tutuklanarak cezaevine konuldukları belirtildi.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, olaya hassasiyetle yaklaştıklarını ve kiliseye 24 saat polis görevlendirdiklerini açıkladı. Kilise pastörü Artun Tokatlı, “Ibade thaneye saygı gösterilmesi gerekiyor. Kapıyı zorlayarak içeri girmeye çalıştılar. Ancak kapıyı tam açmadık. Olayın zamanlamasının talihsiz olduğunu düşünüyoruz. Olayların üst üste gelmesi can sıkıcı bir durum. Ama herkes bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeye devam ediyor. Muhtemelen İsrail-Filistin savaşının gündemde olmasıyla bağlantılı olabilir. Ben hiçbir savaşı onaylamıyorum, her zaman kınıyoruz. Ancak olayların bize bağdaştırılması veya insanların bu yöne çekmeye çalışması üzücü” şeklinde konuştu.

Ekim ayında İlhan Önder (46) adlı bir kişinin kilise pastörü Artun Tokatlı’ya saldırıp “Hoşgörünüzü denedim” dediği de hatırlatıldı.