Türkiye genelinde HIV enfeksiyonuna sahip olan kişi sayısı resmi rakamlara göre 35 binden fazladır ve bu sayının yaklaşık 26 bini erkeklerden oluşmaktadır. Sağlık Bakanlığı, son dönemlerde artış gösteren HIV/AIDS hakkında bilgi vererek şunları belirtmiştir:
“HIV, bağışıklık hücrelerine sızarak bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. HIV enfeksiyonının en son evresi olan AIDS, bağışıklık hücrelerinin büyük zarar görmesi sonucu fırsatçı enfeksiyonların ortaya çıkarak ciddi hastalıklara yol açtığı bir durumdur. Hastalık, korunmasız cinsel ilişki, enfekte enjektörler veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerin ortak kullanımı, enfekte kan veya kan ürünlerinin kullanımı ile bulaşır. Hastalıktan korunmak için güvensiz ve korunmasız cinsel ilişkilerden kaçınılması, sadakat ve tek eşliğin tercih edilmesi, steril enjektör ve cerrahi malzemelerin kullanılması, ortak enjektör kullanılmaması önemlidir.”
“HIV ile ilk temas sonrası bazı kişilerde 2-4 hafta sonra grip benzeri belirtiler ortaya çıkabilir. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrısı, karın ağrısı, ishal, döküntü, şişmiş ve ağrılı lenf bezleri gibi belirtiler görülebilir. Ancak bazı kişilerde herhangi bir belirti olmayabilir.”
“Dokunma, tokalaşma, sarılma, gözyaşı, ter, tükürük, aynı ortamda oturmak ve aynı havayı solumak, aynı havuz, tuvalet, sauna, duş kullanmak, giysilerin ortak kullanımı, tabak, çatal, kaşık, bıçak ve bardak paylaşımı, telefon kulaklığı ve kapı tokmağı kullanma, sivrisinek, böcek sokması veya hayvan ısırması ile HIV bulaşmaz.”
“HIV enfeksiyonunda virüsü tamamen ortadan kaldıran bir tedavi henüz bulunmamaktadır, ancak virüsün çoğalmasını kontrol altına alan ilaçlar mevcuttur. Gebelik süresince annenin tedavisi ve takibi önemlidir. Doğum sırasında ve doğum sonrasında bebeğe koruyucu tedavi (profilaksi) başlanmalıdır. Sezaryen doğum önerilse de doğum şekliyle ilgili karar, ilgili hekimler tarafından ortaklaşa verilmelidir. HIV enfeksiyonu olan anneler bebeğini emzirmemelidir.”
“Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri, HIV/AIDS riski altında olan grupların yanı sıra HIV/AIDS şüphesi olan herkese gizlilik esaslarına uygun ve ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Ayrıca anonim olarak test yaptırma imkanı da sağlanarak, HIV/AIDS pozitif çıkan bireylerin tanı ve tedavi merkezlerine yönlendirilmeleri amaçlanmaktadır.”