“Google, Dijital Telif Yasası Macerası ve Türkiye”

Dijital telif düzenlemesi için dikkat çeken açıklama! Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Ergün Fransa'yı işaret etti: 'Google kabul etmek zorunda'



Google ve Dijital Telif Yasası

Google, Dijital Telif Yasası nedeniyle Kanada, Avustralya ve AB ülkelerindeki 300’den fazla medya kuruluşu ile sorunlar yaşamıştır. Bu durum sonucunda, Google her yıl Kanada’daki dijital yayıncılara yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmak üzere anlaşma yoluna gitmiştir.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün ise “İnternet kullanıcılarının web sitesi yerine arama motorundan haber aldığı için medya kuruluşlarının zarar gördüğünü ve bu yüzden yasal düzenlemeler yapıldığını” belirtti. Ayrıca, “Google, bu yasaların detaylarına uymayı başaramayınca, anlaşma yapmak zorunda kaldı” dedi.

İdari Para Cezaları Tehdidi

Türkiye’de üretilen haberlerin Google ve diğer uluslararası arama motorları tarafından telif ödenmeksizin kullanılmasını engellemeyi hedefleyen bu düzenlemenin, haber oluşturma ve teşvik konularında medya kuruluşlarına yardımcı olacağına dikkat çekti.

Ergün, eğer bir anlaşmaya varılamazsa, idari para cezalarının gündeme gelebileceğini açıkladı. Bu konuda, Google’ın Fransa’da 500 milyon Euro ödememek için anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldığını örnek verdi.

Dijital Telif Yasası’nda Fransa Örneği

Google’ın anlaşmayı kabul etmesi halinde bu içeriklerin hâlâ kullanıldığı durumlar, anlaşma bedelinden çok daha fazla olacağı için, hak sahipleri ile ortak bir noktada buluşmanın kabul edilebilir olacağını düşündüğünü belirtti.