“Deprem Sonrasında GSM Şirketlerinin Hizmet Verememesi Sorunu ve Hatay Baro Başkanlığı’nın Suç Duyurusu”

Depremde çalışmayan telefonlarda GSM şirketleri kusursuzmuş

Deprem Sonrası GSM Şirketlerinin Hizmet Verememesi Sorun Oldu

Son deprem felaketinin ardından en büyük sorunlardan biri olarak GSM operatörlerinin hizmet verememesi öne çıktı. Bu sorunun giderilmesine yönelik çalışmalar da engellendi. 16 Mart’ta Hatay Baro Başkanlığı, Türkiye’nin en büyük üç GSM şirketi ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı aleyhine suç duyurusunda bulundu.

GSM Operatörlerine Suç Duyurusu

Hatay Baro Başkanlığı adına savcılığa sunulan suç duyurusu dilekçesinde; avukatlar Murat Cengiz Güzeltepe ve Hamdi Evren, GSM operatörlerinin, deprem bölgelerindeki binaların üzerine baz istasyonları kurdukları ve bu sebeple iletişimin çökmesine neden oldukları iddia ettiler. “GSM operatörleri deprem bölgelerinde baz istasyonlarını binaların üzerine kurarak telafisi olmayacak bir hata ile iletişimin çökmesine sebebiyet vermişlerdir” şeklinde bir açıklama yapıldı.

Elektronik Haberleşme Kanunu’nun İhlali

Dilekçede, Elektronik Haberleşme Kanunu’nda “Afet durumlarındaki haberleşmenin kesintisiz devam edebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması” hükmüne işaret edilerek, operatörlerin bu hükme aykırı davrandıkları belirtildi. Ayrıca,”İşletmecilerin sorumluluğu açık olarak bulunmaktadır” ifadesi kullanıldı.

GSM Şirketlerinin Savunması

Buna karşı GSM şirketleri, meydana gelen olayın doğal bir afetten kaynaklandığını ve teknik imkânsızlık nedeniyle baz istasyonlarının tekrar tesis edilmesinin mümkün olmadığını savundular. İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği karar ise tarafları memnun etmedi. Deprem esnasında baz istasyonlarının işlevini devam ettirecek nitelikte bir tesisin mümkün olmadığı gerekçesiyle GSM firmalarına takipsizlik kararı verildi.