“Görme ve İşitme Engellilere Özel Hizmetlerle Engeller Aşıyoruz: Konuşan Kitaplık ve Kitap+ Projeleri”

Hürriyet o stüdyolara girdi... Kitaplar artık işaret diliyle de konuşacak

Konuşan Kitaplık Projesi ile Engeller Kalkıyor

Mahrum kalmış görme engelli okurlar için yepyeni bir dünya kapısı olan Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için Hürriyet’e kapılarını araladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2015 yılında hayata geçirilen bu güzel proje, bugüne kadar birçok ödül kazanmıştır.

Gönüllü Seslendirme Çalışmaları

Elif Uzun Sümercan, Yardımcı Genel Müdür ve Hatice Atlıhan, Konuşan Kitaplık Merkezi Müdürü, okurlara kitapların nasıl seslendirildiğine dair merak edilenleri paylaştı. Bu süreçte 80 kadar gönüllü okur, görme engelli vatandaşların talepleri doğrultusunda yapılan seslendirmelere katkı sağlıyor. Son teknoloji ile desteklenen www.konusankitaplik.mkutup.gov.tr sayfasını ya da mobil uygulamayı kullanarak üyelik işlemi gerçekleştirilip içeriklere ulaşılabiliyor.

İşitme Engelliler İçin “Kitap+”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, işitme engellilerin dil ve okuma yeteneklerini geliştirmek için “Kitap+” adlı yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Bu uygulamanın amacı, işitme engeli olan okurların okuma alışkanlıklarını ilerletmektir. İçerisinde profesyonel işaret dili tercümanları tarafından çevrilen video kitapları barındıran uygulama, her yaştan işitme engelli bireyin verimli okuma yeteneği kazanmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Uygulama, işaret dili öğrenmek isteyen kişilere de kullanılabilecek ve görme engeli olan kişilere de hizmet sunulacak şekilde tasarlanmıştır.

Gönüllü Okuyucu Olmak İster Misiniz?

Gönüllü bir okuyucu olup, bu anlamlı projeye katılmak isterseniz, iseniz bir deneme kaydı alınır ve bu kaydınız bir komisyon tarafından değerlendirilir. Konuşan Kitaplık Merkezi Müdürü Hatice Atlıhan, hangi kitapların okunacağını üyelerin belirlediğini belirtiyor ve “Asıl odaklandığımız unsur, temiz ve etkili bir Türkçe kullanmaktır.” diye ekliyor.

Konuşan Kitaplıkta Ne Var?

Görme engelli üyeleri hizmet alabilen kitaplıkta yaklaşık 6 bin sesli kitap bulunmaktadır. Geniş bir yelpazede sunduğu kitaplar ile farklı beğenilere hitap eden kitaplıkta romanlar, şiirler, denemeler, öyküler, psikolojik içerikler ve daha birçok farklı kategoride eserler yer alıyor.

En Popüler Sesli Kitaplar

Web portalında en çok tercih edilen sesli kitaplar arasında ise “Emanet”, “Tilki, Baykuş, Bakire”, “Kral Salomon’un Bunalımı”, “Paragraf’ın Ritmi”, ve “Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı” gibi eserler öne çıkıyor. Ayrıca geçtiğimiz ay en çok tercih edilen kitaplar arasında “Ada”, “Bayan Begonvil”, “Perisiz Köşk – Bir Yıldız Alatan Macerası”, “Gölge Kadın” ve “Trendeki Yabancılar” da yer alıyor.