“Kahraman Köpek ‘Köpük’: Depremlerde Can Kurtarma Görevlerine Devam”

6 canı kurtaran ‘Köpük’ grup birincisi... Hem kahraman hem çalışkan

Van AFAD’ın Önemli Çalışanı Golden Retriever ‘Köpük’, Malatya Depreminde Hayat Kurtardı

Malatya’da meydana gelen depremde, Van Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) bünyesinde görevli Golden Retriever cinsi ‘Köpük’, enkaz içerisinde patileri yaralanmasına karşın durmadan çalışarak 6 kişinin canını kurtardı.

Yıllık Arama-Kurtarma Sınavı

AFAD, arama-kurtarma köpeklerini her yıl iki bölümlü bir sınava tabi tutuyor; parkur ve enkazda canlının tespit edilmesi. Sınavı başarıyla geçen köpekler, afet durumlarında aktif olarak görev yapma sertifikası kazanıyor.

‘Köpük’ Grup Birincisi

‘Köpük’ bu yılın Kasım ayında düzenlenen sınava katılıp polis, jandarma, AFAD, AKUT, IHH, itfaiye gibi kuruluşlardan katılan diğer köpekler arasında başarı elde edip, grup birincisi olarak göze çarptı. Köpeğin eğitmeni Niyazi Özbek, işine ve ekip arkadaşlarına olan motivasyonunu artıran ‘Köpük’ün performansından övgüyle bahsetti.

Niyazi Özbek şunları söyledi: “Köpük, deprem sürecinde her gün çalışma azmiyle bizi de heveslendiren bir köpekti. Bunu da bu seneki ‘Eğitim ve Görev Yeterlilik Sınavı’nda bir kez daha kanıtladı. Bu sınav her yıl yapılıyor. Kazanamayan köpekler de kesinlikle enkaza alınmıyor. Bu sene de sınava 118 köpek katıldı ve toplamda 35 köpek kazandı. Onlardan birincisi de Köpük. Onunla gurur duyuyoruz.”

Depremde ‘Köpük’ Destekçimiz

Özbek, “Son depremlerde zamanla yarıştık. Sağ olsun ‘Köpük’ hep elimiz ayağımız oldu. Onun için bu köpeklerin sayısını ne kadar çok arttırırsak, bizim için o kadar iyi” diye konuştu ve arama-kurtarma köpeklerinin önemine vurgu yaptı.