Almanya’nın Türkiye’nin Eurofighter Typhoon Taleplerine Engeli: Doğu Akdeniz Gerilimi

Eurofighter’a sondaj blokajı

Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımı için yürütmekte olduğu müzakerelerde Almanya tarafından engellerle karşılaşılmaktadır. Türkiye, İngiltere ve İspanya ile görüşmelerini sürdürürken, Almanya, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini bahane ederek Eurofighter jetlerinin tedarikini engelleme çabası içerisine girmiştir.

Almanya, daha önce de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’deki terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik operasyonlarını bahane ederek savunma sanayisinde gizli bir ambargo uygulamıştı. Şimdi ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarını gerekçe göstererek Eurofighter satışına sıcak bakmamaktadır.

Bu durumun arkasında, 2019 yılında alınan Avrupa Birliği Konseyi kararları da bulunmaktadır. Almanya, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çalışmaları nedeniyle Kıbrıs’a verilen tam destek kararını gündeme getirmektedir.

Daha öncesinde de Almanya, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki terörle mücadele operasyonlarını eleştirmiş ve Leopard tanklarının modernizasyonu projesini rafa kaldırarak tank satışını durdurmuştu. Aynı zamanda Almanya’nın örtülü ambargolarından Altay tankı projesi de etkilenmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay Almanya seyahati dönüşünde yaptığı açıklamada, Eurofighter tedarikine ilişkin olarak Almanya Başbakanı olan Şansölye Merkel’in konuya hiç girmediğini belirtmiştir. Bu durumu değerlendiren Erdoğan, eğer uçakları bize verirlerse verirler, vermezlerse kendimizin çözüm bulabileceğini ifade etmiştir.

Türkiye, toplamda 40 adet son model Eurofighter uçağı temin etmek istemektedir. Eurofighter Typhoon, Airbus, BAE Systems ve Leonardo tarafından temsil edilen dört ülkenin (Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya) bir konsorsiyumu tarafından üretilen bir savaş uçağıdır. Avrupa Birliği yapımı olan Eurofighter Typhoon, çift motorlu, delta kanatlı ve çok rollü bir savaş uçağıdır. Uçağın çevikliği ve gelişmiş elektronik sistemler de en belirgin özelliklerindendir.