“Görme Engelliler İçin Geliştirilen Yapay Zekâ Teknolojisi Yüksek İlgi Görüyor”

Zülal Togg’un gözleri oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, görme engelli genç girişimci Zülal Tannur ile bir araya gelerek ‘From Your Eyes’ uygulamasını inceledi. Zülal Tannur’un yapay zekâ ve insan işbirliğiyle geliştirdiği bu teknoloji, görme engelli kullanıcılara anlatım hizmeti sunmayı amaçlıyor. Tannur, bu teknolojinin otomobillerde yolcu ve sürücüler için çok faydalı olduğunu belirtti. Sadece görselleri tanımakla kalmayan, aynı zamanda bu görselleri hikayeleştiren ve kaza riskini azaltan ürünlerin var olduğunu söyledi. Tannur şöyle açıkladı: “Dünyada video görüntüleri hikayeleştirebilen bir teknoloji yoktu. Biz bunu başaran ilk uygulamayız. Müşterilerimizden biri de yerli ve milli otomobilimiz Togg. Togg, yolculuk esnasında gördüğünüz manzaraları tarif ederek, kaza olasılıklarını tahmin edebilen bir akıllı araç asistanı olarak hizmet veriyor. Hem sürücülere hem de yolculara kapsamlı bir çözüm sunuyoruz. Togg’un gördüğü görüntüleri anlamlandırarak, onu bir laboratuvar gibi değerlendirerek, sürücülere ve yolculara tam kapasiteli bir akıllı asistan haline getirdik. Togg’un gözü olduk.”

Bakan Kacır, Zülal Tannur’un engelleri aşan, ilham verici bir örnek olduğunu ifade etti. Geliştirdiği yüksek teknoloji girişimiyle sadece görme engelli bireylere değil, tüm akıllı cihazlara yönelik uygulamasıyla başarılı bir girişimcilik serüvenine adım atan bir genç girişimci olduğunu söyledi. Bakan Kacır, Zülal ile TEKNOFEST sahnesinde tanıştıklarını ve Zülal’in Engelsiz Yaşam kategorisinde birincilik ödülünü aldığını belirtti. Şu anda İTÜ Teknopark’ta çalışmalarına devam eden Zülal’ın gelecekte küresel bir girişim haline geleceğine ve engelsiz yaşam için ilham kaynağı olmaya devam edeceğine inandığını dile getirdi.

Zülal Tannur, doğuştan yüzde 5 görme oranına sahip olarak dünyaya geldiğini ve bu problemin çözülmesi gerektiğini fark ettiğini vurguladı. “Çünkü çözülmezse bu problemle ömür boyu yaşamak zorunda kalıyorsunuz. İnsanın hayatında önemli bir sorun. Sanırım sevdiğiniz bir şey varken diğer sorunları geride bırakmak daha kolay oluyor veya insanları o sevdiğiniz sorunu çözmeye ikna etmek onların iç motivasyonunu artırıyor. Bu benim için bir borç gibi. Çünkü eğer fark etmeseydim, görme engelli olarak doğmasaydım, yine başarılı bir kariyerim olurdu, yine teknoloji alanında çalışırdım ama belki de bu alanı fark etmeyecektim. Şimdi ise eğer bunu yapabiliyorsam, demek ki görmem gereken bir şey vardı” şeklinde konuştu. Zülal, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü Dünya Engelleri Aşanlar Günü olarak belirlediklerini ve birçok alanda, farklı engel gruplarında birçok liderin olduğunu söyledi. Engellerini aşan insanların yaşam standartlarını iyileştirmek için büyük çaba harcadıklarını ve bugüne motivasyon ve çabanın görülmesi açısından bu şekilde baktığını ifade etti.