Erdoğan İsrail’in Gazze İşgali Karşısında Dünya Liderlerine Seslendi

Erdoğan’dan İsrail’e mesaj: Gazze Filistin’e ait ve öyle kalacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Gazze temasları kapsamında Katar seyahati öncesi, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) İstanbul’da düzenlenen toplantısına katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamı kınayan Erdoğan, “İsrail saldırılarında binlerce can kaybı yaşandı, ve çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturdu. Gazze’deki insanları arama çabaları ise devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Erdoğan ayrıca, Batılı ülkelerin insan haklarını savunma söylemlerinin Gazze gibi vahşice saldırılar karşısında sessiz kaldığını belirtti. Uluslararası basının Gazze’deki meslektaşlarının ölümüne dair tek bir ifade bile kullanamadığını dile getiren Erdoğan, “Bu ülkeler yıllarca demokrasi ve hukuktan bahsedip, Müslümanlar söz konusu olduğunda sessiz kalmaktadır” dedi.

Birleşmiş Milletler’in Gazze’deki olaylara müdahale konusunda başarısız olduğunu söyleyen Erdoğan, Genel Sekreter Guterres’in çabalarının Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından sabote edildiğini ifade etti. Gazze’ye destek kararı alınan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kararının etkili olamadığını belirten Erdoğan, 161 ülkenin iradesinin görmezden gelindiğini söyledi.

Erdoğan ayrıca Gazze’nin yeniden inşası için hazırlıklara şimdiden başlanması gerektiğini vurguladı ve İsrail’in Gazze’yi insansızlaştırma politikalarına karşı net bir duruş sergilenmesi gerektiğini söyledi. “Gazze Filistinlilere ait bir topraktır ve öyle kalacaktır” diyen Erdoğan, İslam dünyasının Gazze’yi korumasının sadece Filistinliler için değil, kendi güvenlikleri ve toprak bütünlükleri için de önemli olduğunu belirtti.

Erdoğan ayrıca İsrail hakkında “İsrail’in sahip olduğu nükleer silahlar konusunun unutulmasına izin vermeyeceğiz. Netanyahu, savaş suçlusudur ve hesap verecektir” şeklinde konuştu. Birleşmiş Milletler’in reforme edilmesi çağrısını yineleyen Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin adaleti sağlayamadığını ve çözümleri engellediğini dile getirdi. Ayrıca İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan konuşmasında ayrıca, hayatını kaybeden eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’ın ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.