Türkiye’nin İklimlendirme Sektöründe Hızla Büyüyen Rolü

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan: Klima pazarında saygın düzeydeyiz

İklimlendirme sektöründeki son durumu ve gelecekteki olası gelişmeleri inceleyen bir rapor, İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) tarafından mart ayında yayınlandı. Raporda, Türkiye’nin Avrupa’da üretim üssü olduğu ve enerji tasarrufu sağlayan ‘A++’ enerji sınıfı ve inverter kompresörlü split klima ürünlerine olan talebin arttığına dikkat çekildi. İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, “Güçlü üretici ve distribütör firmalar, tüketicilerin artan hizmet kalitesi beklentilerine cevap veriyorlar. AB’ye uyum süreci de çevre ve enerji verimliliği açısından sektördeki teknolojik gelişmelere önemli katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

İstatistiklere göre, split klimalar, en büyük pazar olma özelliğini koruyarak geçen yıla göre üretimde %20, iç pazarda %2 ve ihracatta %20’lik bir artış kaydetti. Ayrıca, son 5 yılda split klima üretimi %130, iç satış %35 ve ihracat ise %260 oranında arttı. Didonyan, bu artış oranını ve iç pazardaki durumu değerlendirerek, “Geçtiğimiz yıl ani fiyat artışları, serin bir yaz mevsimi ve ekonomik alım gücündeki düşüşle iç satışta sınırlı bir artış gözlendi. Bu durum, iç pazarın doyum noktasına ulaştığı şeklinde yorumlanabilir” ifadesini kullandı.

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Didonyan, dernek olarak iklimlendirme sektörünün %90’ını temsil ettiklerini ve Türkiye’nin hızlı teknolojik gelişmeyle enerji verimliliği standartlarına uygun iklimlendirme cihazları ürettiğini belirtti. Ülkemizde Avrupa Birliği yönetmelikleriyle uyumlu olan yeni nesil gazların kullanılmaya başlandığını da ekledi.

Didonyan, “Türkiye, klima pazarında hem miktar hem de kalite açısından hızla gelişti. Pandemi nedeniyle klima sektöründe daralma yaşandı, ancak ülkemiz pandemi sonrasında uluslararası pazara hızlı bir şekilde giriş yaptı. İhracat alanlarını genişleterek yurtdışında saygın bir konuma ulaştık” dedi.

Küresel iklimlendirme sektörünün 2021 yılında 319 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu, 2026 yılına kadar ise bu büyüklüğün 477 milyar dolara ulaşması bekleniyor.