Türk Vatandaşları İçin Yunan Adalarında Kapıda Vize Uygulaması Başlıyor

‘Adalar’a kapıda 7 günlük vize

Türk vatandaşları, Yunan adalarına kapıda vizeyle geçebilmek için yeni bir adım atıldığı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile gerçekleştirdiği ziyarette, Miçotakis kapıda vizeyle ilgili açıklamalarda bulundu ve 10 Yunan adasında 7 günlük kapıda vize uygulamasının hayata geçirileceğini ifade etti. Konuyla ilgili ayrıntıları paylaşan Göç Bakanı Dimitris Keridis de şu bilgileri aktardı: “Bu, Schengen bölgesinde bir ilk. Avrupa’nın hiçbir yerinde bu tür bir vize kolaylığı bulunmuyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve adalardaki esnaf da böyle bir kolaylığı istiyordu. Belirlenen 10 ada için vize serbestisi, yaz mevsimiyle sınırlı olmayacak, yıl boyunca geçerli olacak.” Kapıda vize uygulaması, tek girişli ve en fazla 7 gün içinde kullanılabilecek şekilde bilet ve özel rezervasyonları içeren günlerde geçerli olacak.

Yunanistan, kapıda vize uygulaması esnasında Türk vatandaşlarından aşağıdaki belgeleri hazırlamalarını talep ediyor: en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport, 2 adet biyometrik fotoğraf, seyahati karşılayacak kadar bakiyeye sahip son 3 aya ait banka hesap dökümleri, feribot bileti ve otel rezervasyonu, seyahat sağlık sigortası, kimlik fotokopisi, eksiksiz doldurulmuş başvuru formu ve kapıda vize ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Daha önce de Yunan adaları için kapıda vize uygulaması yapılmıştı, ancak Covid-19 salgını nedeniyle bu uygulamaya son verilmişti. O dönemde, kapıda vize için 55 euro ücret alınıyor ve ayrıca sağlık sigortası da yapılmaktaydı.

İşte o adalar: Rodos, İstanköy (Kos), Sisam (Samos), Sakız (Hios), Meis (Kastelorizo), Sömbeki (Simi), İlerya (Leros), Limni (Limnos), Midilli (Lesvos) ve Kilimli (Kalimnos).