“Dijital Telif Haklarının Korunmasına Dair Yeni Düzenlemeler Gündemde”

Dijital Telif Yasası zorunlu hale geldi! Prof. Aydoğan: Artık dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sadece Google kazanmayacak




Dijital Telif Hakları Düzenlemesi Hakkında Açıklamalar

Dijital Telif Hakları Meselesi Gündemde

Tüm dünyada dijital yasaların uygulanması talebi artıyor. Özellikle içerik odağında olan teknoloji firmaları, telif haklarının korunması konusunda zorunluluklarla karşı karşıya kalıyor. Google ise bu firmalar arasında bulunarak Türkiye’deki imkanlardan faydalanıyor fakat telif konusunda herhangi bir ödeme yapmıyor.

Prof. Dr. Filiz Aydoğan, Dijital Telif Yasası hakkında konuşarak, telif hakkı korumasının ve bu konunun Türkiye için önemini vurguluyor. Aydoğan,”Fikir hırsızlığının farkına varılması ve yasa ile korunacak olması, Türkiye açısından çok önemli” dedi.

‘Dijital Telif Kırmızı Çizgimiz’

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, dijital telif hakkı meselesini “kırmızı çizgi” olarak nitelendiriyor. Yayman, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun güncellemesini istiyor ve dijital telif konusunun ertelenemeyeceği üzerinde duruyor.

Sosyal medya platformu TikTok’ta ortaya çıkan yaş filtresi problemleri ve benzeri konular da gündemde. Yayman, bu konularla ilgili birtakım hazırlıkların olduğunu belirtiyor ve yaş filtresinin daha sıkı uygulanmasını talep ediyor.

Telif Hakkı Korunmalı

Prof. Dr. Filiz Aydoğan, Türkiye’nin de Amerika ve Avrupa Birliği gibi, ülke verilerini ve dijital değerlerini telif hakkı yasasıyla koruma hakkına sahip olduğunu vurguluyor.

Herkes Yaratıcı Oldu

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte, artık herkesin dijital içerik üretebileceğini belirten Aydoğan, teknoloji şirketlerinin veri toplama ve gerçekleştirdiği işlemlere karşı gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

‘Teknoloji Şirketlerini Sınırlandırmak Gerek’

Aydoğan, dijital içerik üreticilerinin haklarının korunması gerektiğini ve teknoloji şirketlerinin bu konuda sınırlanması gerektiğini şu şekilde ifade ediyor: “Dijital medyadaki içeriklerden yıllarca para kazanan bu şirketler, artık hak edenlerle paylaşmalı”

Türkiye’nin Faydası Açısından Kritik

Yeni düzenlemeler ile birlikte Google ve benzeri teknoloji devlerinin, dijital medya içeriklerinden elde ettikleri kazançlarını içerik üreticileri ile paylaşmaları bekleniyor. Bu konu, bilgi ve fikir hırsızlığına son verilerek, Türkiye’nin menfaatlerini koruma konusunda kritik öneme sahip.

‘Dijital Telif Yasası Yaratıcılığı Teşvik Eder’

Aydoğan, Dijital Telif Yasası’nın yanı sıra yaratıcılığın koruması ve teşvik edilmesinin de önemli olduğunu belirtiyor, ayrıca dijital içerik haklarının korunması gerektiğini ve globale reklam ve rekabetin adil bir şekilde yürütülmesi konusunda görüşlerini bildiriyor.

Google Telif Ücreti Ödüyor

Google’ın Kanada’da 74 milyon dolarlık bir dijital telif ödemesi yapacağı belirtilirken, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun da bu konuda ilerleme kaydettiği ve Türkiye’nin de en kısa sürede benzer bir yasayı çıkarmasının beklendiği ifade ediliyor.