Antalya’da Taksi Ücretlerine Yeni Düzenleme Getirildi: İndi-Bindi Tepkileri Devam Ediyor

Taksilerde indi-bindi bilmecesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) Genel Kurulu, ağustos ayında taksi ücretlerini yeniden düzenleyerek yeni tarifeyi belirledi. 15 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, taksimetre ücretine yüzde 42 oranında bir artış yapıldı. Buna göre, taksimetre açılış ücreti 14 TL’den 20 TL’ye yükseltilirken, kilometre başına ödenen ücret de 18 TL’den 25 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca saat başına 84 TL, her birim metre (100 metre) için ise 2.5 TL ödenecek ve indi-bindi ücreti de 50 TL’den 60 TL’ye çıkarıldı.

Ancak, taksi kullanıcıları bu yeni tarifede en çok indi-bindi ücretine itiraz ediyor. Vatandaşlar, tüketici hakem heyetlerine başvurarak bu ücreti geri almaya çalışıyorlar. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, taksi ücret tarifesindeki indi-bindi ücretinin idari bir karar olduğunu ve tüketiciyi bağlamadığını belirtti. Gündüz, “Bu ücret yasal değildir, alınmamalıdır. Çift başlı bir tarife uygulanamaz. ‘Belediye ve taksiciler odası izin verdi, kısa mesafede bu ücret ödenecek’ diyorlar. Bu tamamen yanlıştır. Eğer taksimetre varsa ve üzerinde yazan ücreti ödemeniz gerekir. Eğer 60 TL ödediyseniz fişinizi alın ve hakem heyetinden paranızı geri isteyin. Ayrıca, Ticaret İl Müdürlüğü’ne de şikayette bulunursanız ciddi cezaları vardır” dedi. Gündüz, taksicilerin yasal olarak ücret talep etmek için tek dayanaklarının taksimetre olduğunu vurgulayarak, tüketicilerin indi-bindi ücretini ödeme zorunluluğunun olmadığını belirtti.

Antalya Şoförler ve Otomobilciler Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf ve Sanatkarları Odası Genel Sekreteri İlker Karahan ise indi-bindi ücretinin taksici esnafını ve tüketicileri mağdur etmemek amacıyla alındığını ifade etti. Karahan, taksici esnafının saatlerce durakta sıra beklediğini ve gelen yolcu taleplerini karşılamak için duraktan ayrıldıktan sonra kısa mesafe işlerle uğraştıktan sonra tekrar durağa döndüklerinde uzun bir sıranın en arkasına geçmek zorunda kaldıklarını belirtti.