AB ülkeleri, Avustralya ve Kanada gibi birçok ülke, telif yasalarına dayanarak Google ve META gibi şirketlere telif ücreti ödenmesi gerektiğini zorunlu hale getirdi. Bu yasaların yürürlüğe girmesinin ardından, Google ve META, internet haber siteleri ve diğer dijital yayıncılara telif ücreti ödeme konusunda anlaşmaya vardı.
Ne yazık ki, Türkiye henüz Dijital Telif Yasası’nı hayata geçirmediği için Google ve diğer arama motorları Türk yayıncılara telif ödemesi yapmıyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Türkiye’de de dijital telif yasasıyla ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Yayman, “Maalesef bu konuda bir düzenleme eksikliği var. Google ile görüşmelerimize devam ediyoruz. TBMM’ye çağırdık ve dinledik. Yeni dönemde en önemli gündem konularımızdan biri dijital telif yasasının hazırlanması olacak. Telif hakları kanunumuz eskimiştir ve yaklaşık 70 yıldır aynı kanunu kullanıyoruz. Bu konuda emek veren, içerik üreten insanların ihtiyaçlarına cevap vermek önemlidir. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili olarak Posta gazetesine açıklama yapan Cahit Suluk Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Doç. Dr. Cahit Suluk, Türkiye’nin acilen hukuki düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Dünya genelinde gazetelerin dijitalleşmeyle birlikte gelir kaybına uğradığını ve gelirlerinin azaldığını belirten Doç. Dr. Suluk, “Kapitalizm, haberlerin dijitale geçmesini sağlayarak gazetelerin reklam gelirlerini elinden aldı. Yüzde 90’lık bir kesim dijitale kaydı. Bu durumda gazeteler ve yayın organları kontrolü kaybettiler” ifadelerini kullandı.
Yayıncılığın 1600’lerden itibaren telif yasaları altında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Suluk, dijitalleşmeyle birlikte bu dengenin bozulduğunu ifade ederek, “AB ülkeleri, haberler için telif hakkı tanıyarak bu durumu önlemek istedi. Bu ülkelerde sistem işliyor ve devam ediyor” dedi. Türkiye’nin de diğer ülkeler gibi acilen adım atması gerektiğini vurgulayan Avukat Doç. Dr. Cahit Suluk, içerik üretiminin mümkün olmadığı bir ortamda olduğumuzu belirterek, “Türkiye, önünde boş bir yol bulunuyor. Bu yoldan hızla ilerleyerek hedefe ulaşmalıyız. Dengenin sağlanması gerekiyor. Bu haksız bir talep değil, kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Suluk, “Google önce direnir, sonra ödeme yapar” diyerek, dünya genelinde Fransa ve Çekya gibi örneklerde olduğu gibi Google’ı telif ücreti ödemeye zorlamanın mümkün olduğunu belirtti.