Kış Aylarında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Artıyor: Uzmanlardan Gelen Görüşler

Geçmeyen hastalığın nedeni grip-covid kokteyli

Kış ayları geldiğinde hastanelerde yoğun bir dönem yaşanıyor. Üst solunum yolu hastalıkları önemli bir artış gösteriyor ve vakalar ağırlaşıyor. Gribin yanı sıra COVID-19 ve Avrupa’da endişe yaratan mikoplazma pnömonisi gibi çeşitli virüsler hastalık sayısını ve süresini artırıyor. Bu konuda uzmanlara başvurarak görüşlerini aldık. İşte onların yanıtları…

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu: “Kış mevsimiyle birlikte mevsimsel grip vakalarında artış görüyoruz. Bu yıl karma bir durumla karşı karşıyayız. Hem COVID-19, hem de influenza ve domuz gribi vakaları mevcut. Bunların yanı sıra çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve Avrupa’da bildirilen mikoplazma pnömonisi vakaları artıyor. Geçmiş yıllarda COVID-19’a karşı önlemler aldığımız için diğer enfeksiyonlara karşı antikor seviyemiz azaldı. Bu nedenle toplumun tamamı, özellikle yetişkinler, viral enfeksiyonlara karşı oldukça hassas durumda ve antikor eksikliği nedeniyle herhangi bir enfeksiyon geçirebilir. Genel olarak yetişkinler arasında büyük bir salgınla karşı karşıya değiliz, ancak bazı hastalar 2-3 kez hastalanıp “Hastalığım neden geçmiyor?” diye geliyor. Aslında bu kişiler farklı ajanlar nedeniyle ardışık enfeksiyonları geçiriyorlar. Ayrıca çocuklarda mikoplazma enfeksiyonu ciddi şekilde artmaya başladı. Danimarka ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri de bu konuda uyarıyor. Özellikle 40 yaş altı genç yetişkinler daha risk altındalar. Bu enfeksiyon grip şeklinde başlayıp zatürreye dönüşebilir. Bu nedenle geçmeyen enfeksiyonlar için mutlaka bir doktora danışmak önemlidir.”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Grip olarak bilinen influenza, eylül ayında başlar ve mart sonuna kadar devam eder. Yılda 2 kez, ekim-kasım ayları ve şubat-mart arasında salgınlar yaşanır. Domuz gribi dediğimiz virüs de bir influenza virüsüdür, ancak farklı bir alt türdür. Vakaların %15’i influenza, %15’i COVID-19, geri kalanı diğer solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Grip, önceki yıllara göre daha ağır seyrediyor gibi görünmesinin nedeni, insanların 2 yıl boyunca evde kalarak bu virüslerden uzak durmasıdır. Toplumda tekrar bir araya gelme başladığı için hasta sayısı arttı. Özellikle 65 yaş üstü ve altta yatan hastalığı olan kişilerde influenza ve COVID-19 sonrası zatürre riski artmaktadır. Yakın zamanda bir hastamız influenza sonrası zatürre geliştirdi ve neredeyse kaybetme noktasına geldik. Ancak sağlıklı yetişkinler ve altta yatan hastalığı olmayan bireyler için artan bir risk söz konusu değildir.”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu: “Bu dönemde genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış görüyoruz, ancak bu beklenen bir durumdur. Özellikle grip, COVID-19 ve diğer virüslerin bir araya gelmesiyle bu 3 hastalığı birlikte görüyoruz. Bu 3 hastalığa bakıldığında grip, diğerlerine göre daha yüksek ateş, daha uzun süren öksürük ve yoğun vücut ağrılarıyla seyrediyor. Ancak sağlıklı yetişkinlerde daha kolay atlatabilir. Grip, erken dönemde tanımlandığında etkili ilaç tedavisi vardır. Diğer bir hastalık olan COVID-19 ise şu anda pandeminin başındaki gibi ağır seyretmiyor ve zatürreye çok fazla neden olmuyor.”

Sonuç olarak, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonları artıyor ve vakalar ağırlaşıyor. Grip, COVID-19 ve diğer virüslerin birlikte görüldüğü bu dönemde özellikle risk grubunda olan kişilerin dikkatli olmaları ve doktorlarına başvurmaları önemlidir. Ayrıca hijyen kurallarına uymak, maske takmak ve sosyal mesafe önlemlerine dikkat etmek hastalıklardan korunmada yardımcı olacaktır.