Dolandırıcılar, sosyal medya uygulamalarını kullanarak vatandaşları dolandırmak için sahte hesaplar açıyor. Dolandırıcılar, “Yurtdışına taşınıyorum, evleniyorum, tayinim çıktığı için eşyalarımı uygun fiyata elden çıkarıyorum” gibi söylemlerle sahte hesaplardan ikinci el eşya satışı yapıyor. Mağdurlar, dolandırıcıların yönlendirdiği sahte alışveriş sitelerine linkler aracılığıyla ulaşarak paralarını gönderiyor ve ürünlerin gelmediğini fark ettiklerinde dolandırıldıklarının farkına varıyor.
Dolandırma mağdurlarından Başak Beyaz, dolandırıcıların direkt olarak kendisine mesaj attıklarını ve iletişim kurduklarını belirtti. Beyaz, dolandırıcının kendisine İsviçre vatandaşı eşiyle ilgili hikayeler anlatarak dolandırdığını ifade etti. Dolandırıcının kendisini acele ettirerek eşyalarını hızlı bir şekilde elden çıkarması gerektiğini söylemesi nedeniyle şüphelense de düşünme fırsatı bulamadığını dile getirdi. Beyaz, sosyal medyada başkalarının dolandırılmasını önlemek adına bu kişileri ifşa ettiğini sözlerine ekledi.
Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Müdürü ve Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Naci Ünal ise dolandırıcıların sosyal medyadaki tuzakları hakkında bilgi verdi. Dolandırıcıların insanları manipüle ederek, çok düşük fiyatlarla yüksek değerde ürünler satıyormuş gibi davrandığını söyleyen Ünal, bu tür fırsatların gerçek olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Ünal, insanların bu tür mesajları engellemesi ve ilgili hesapların kapatılması için şikayette bulunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca herhangi bir şeyin ücretsiz veya çok ucuz olması durumunda dikkatli olunması gerektiğini ve bireylerin siber güvenlik farkındalığı ile işlem yapması gerektiğini belirtti.