Türkiye’nin Aylan Bebek Filmi Paris Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Uzun Metrajlı Film Seçildi

Paris’te büyük ödül Türkiye’nin: Aylan Bebek birinci oldu

Türkiye, Uluslararası Paris Bridge of Peace Film Festivali’nde 121 film arasından sıyrılarak finale yükseldi. Festivalde 42 film arasında yarışan Türkiye, “Paris Uluslararası Golden Dove- Altın Güvercin” ödülünü kazanarak en iyi uzun metrajlı film olarak seçildi. Ödül töreni ise Paris Cannes Film Festivali’nde düzenlenecek.

Türkiye’nin birinciliğini Aylan Bebek filmiyle elde ettiği yarışmada, Macaristan ikinci ve İtalya üçüncü sırada yer aldı. Ayrıca Fransa, animasyon dalında Alegori ile, İtalya, belgesel dalında La Lıxeıra ile, İngiltere, Art in the Streets ile ve ABD, Saint Nick ile ödüller kazandılar.

Başka bir açıdan bakarsak, Bodrum sahilinde cansız bedeni bulunan 3 yaşındaki Aylan Kürdi’nin hikayesini anlatan “Aylan Bebek” filmi, Türkiye’yi gururlandırdı ve uluslararası alanda tanınmasını sağladı. Yönetmenliğini Ömer Sarıkaya’nın üstlendiği filmde, gazeteci Talat Atilla başrol oyunculuğunu üstlendi. Ünlü oyuncu Wilma Elles’in yanı sıra Mike Mitcell, Ali Sabri Belaid, Hripsime Sargsan, Kadir Süleyman, Aydan Çakır ve birçok diğer isim de filmde yer aldı. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun da rol aldıkları film, Türkiye’nin birçok farklı kesiminden destek gördü.

Yapımcısı ve başrol oyuncusu Talat Atilla, “Aylan Bebek” filminin Paris’te en iyi film seçilmesiyle ilgili olarak “Bu ödülü masumiyetin ve mazlumların adına kabul ediyorum. Aylan Bebek’in bedenleri sahile vuranlara, Filistin’de gerçekleşen soykırıma göz yuman ve buna yardımcı olan savaş tüccarlarına bir tokat olarak gönderiyorum. Bu ödül, Türkiye’nin bağımsızlığına ve bütünlüğüne adanmıştır” şeklinde konuştu.

Yönetmen Ömer Sarıkaya ise Aylan Bebek ile aldıkları ödülden gurur duyduklarını ifade etti. Ayrıca devlet desteği olması halinde Osmanlı İmparatorluğu’nun İrlanda’ya gönderdiği gemilerle açlıktan kurtardığı hikayeyi konu alan kıtlık filmi çekmek istediklerini söyledi. Bu ödüllerin, Türkiye’nin sinema sektöründe daha büyük işlere imza atabileceğinin bir kanıtı olduğunu belirtti.