Kış Aylarında Grip ve COVID-19 Vakalarında Artış Yaşanıyor, Sağlık Uzmanları Uyarıyor!

Soğuk hava hem kalbi hem ciğeri yoruyor

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip, COVID-19 ve benzeri hastalıklar tekrar canlanmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, koronavirüs vakaları 2020 yılından bu yana her yıl ocak ayında dünya çapında artış gösteriyor. Kış aylarıyla birlikte artan bu virüsler, alerjisi olan hastalarda daha yoğun semptomlara neden oluyor.

Medicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, hava kirliliğinin de önemli bir faktör olduğuna dikkat çekerek, “Alerjisi olan hastalar, grip veya COVID-19’a daha fazla yakalanmıyor; ancak bu virüsler alerji ataklarını tetikliyor. Burun akıntısı daha fazla oluyor. Hastalık iyileşse de, aylar boyu süren ve geçmeyen öksürükler kalabiliyor. Bir diğer konu ise hava kirliliği. İstanbul’un en kirli bölgelerinden biri olan Göztepe, geçen yıla göre 2.5 kat daha kirlenmiş durumda. Bu da alerjik reaksiyonları ve solunum yolu hastalıklarını artırıyor. Şu anda karşılaşılan sorunların büyük bir kısmı hava kirliliğiyle ilişkilidir” dedi.

Soğuk hava koşulları kalp sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Özellikle hava sıcaklığının 12 derecenin altına düşmesi, kalp rahatsızlıklarıyla ilişkili riskleri artırmaktadır. Bu konuda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Soğuk hava, kalp krizi ve inme riskini 2 kat artırır. Özellikle 60 yaş üstü, alkol ve sigara kullanan kişilerde bu risk daha fazla belirgindir. 12 derecenin altındaki sıcaklıkta bu risk ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, ani sıcaklık düşmeleri de bu riski tetikleyebilir. Soğuk hava, kan damarlarını daraltarak, kol ve bacaklara giden kan akımını azaltır; ancak kan basıncı yani tansiyon yükselir, bu da kalbin daha fazla çalışmasına ve yorulmasına yol açar, çarpıntı oluşabilir. Bu durum özellikle soğuk hava koşullarında çalışan ve spor yapanlar için geçerlidir. Eğer daha önceden kalp rahatsızlığınız varsa, soğuk hava kalp krizini tetikleyebilir. Ayrıca soğuk hava, kanın pıhtılaşma eğilimini artırır. Kanın pıhtılaşması, kalp damarlarında kalp krizine ve felçlere neden olabilir. Bu nedenle, kalp rahatsızlığınız varsa, soğuk havalarda dışarı çıkmaktan ve özellikle yüksek çaba sarf etmekten kaçınmanız önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.