“Dikkate Alınması Gereken Yeni Koronavirüs Varyantı: JN.1”

Çin'de görülen yeni virüs tehlikesi... Uzman isimden 'JN.1' açıklaması: Paniğe kapılacak bir durum yok

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19’un yeni bir alt varyantı olan JN.1’in hızlı bir şekilde yayılması nedeniyle ‘dikkate alınması gereken varyant’ kategorisine aldı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19’un Omicron varyantının JN.1 adlı bir alt türe sahip olduğu konusunda açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener, mevsimsel olarak koronavirüs vakalarında bir artış olduğunu belirterek, bu durumun paniğe neden olacak bir durum olmadığına dikkat çekti. Koronavirüs ailesinin sürekli olarak yeni varyantlar ürettiğini ifade eden Prof. Dr. Şener, “Çin’de görülen bu alt grup varyantlar da aslında koronavirüs ailesinin diğer alt grup varyantlarıdır. Her ne kadar her yeni varyant bizi birazcık tedirgin etsede, aşılanmış popülasyonlarda özellikle genç yaşlarda herhangi bir ekstra hastalık bulunmuyorsa endişe edecek bir şey yoktur. Ancak 65 yaşın üzerindeyseniz ve henüz aşılanmamışsanız veya ek bir hastalığınız varsa, her durumda varyantlarla ilgili tehlike devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şener, “Çin’de görülen yeni varyant, aşılamaların yaygın olarak yapılmadığı bir ülke olduğu için Çin medyasında ve kamuoyunda büyük bir ilgi görmektedir. Koronavirüs ailesinin bu alt grup varyantları bir kez ortaya çıktıktan sonra diğer ülkelere de hızla yayıldığı için Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’de de izlem altına alınan varyantlar arasına girmiştir. Bu izlem altına alınma terminolojisi bize tanıdıktır. Peki, yeni bir isimlendirme mi yapılacak yoksa mevcut tanım olan koronavirüs ailesinin alt grup varyantı olarak mı adlandırılacak, bu konu takip edilmektedir. Biz burada hastalığın ağırlaşmasına neden olan ve ağır enfeksiyon tablolarına yol açan aşıyı kaçırma potansiyeline sahip olup olmadığını, mevcut aşıların bu varyantlara karşı koruyucu olup olmadığını takip etmekteyiz. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, kış döneminin başından itibaren yeni grup aşılamaları yapmıştır. Bu nedenle varyant aşıları yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Dolayısıyla bu ülkelerde durum olağanüstü bir hal almamıştır. Ancak Çin, varyant alt grup aşılamalarını yaygın olarak uygulamamıştır. Çin kendi ürettikleri aşılara ağırlık verdiği için sahada ağır enfeksiyon, yoğun bakım gibi farklı klinik tablolarla kendini gösteren koronavirüs enfeksiyonlarında yayılım görülmektedir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şener, Çin’in salgınla mücadele stratejisinin dünya genelinde pek akılcı bulunmadığını belirterek, “Çin kendi yerel kaynaklarını ve yerel altyapısını ön planda tutarak hala sıfır koronavirüs stratejisi sürdürmektedir. Bu nedenle her yeni çıkan varyantta bir alarm havası meydana gelmektedir. Çünkü virüs Çin’den yayılarak dünyaya yayılmaktadır, bu durum genelde medyada büyük ilgi çekmektedir. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’ye baktığımızda, koronavirüs vakalarında mevsimsel bir artışın olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle 65 yaş üstündeki aşılanmamış grup hastalar için panik yapmak gerekmektedir. Çünkü bu gruptaki kişilerde Covid-19 enfeksiyonunun ağır solunum yolu enfeksiyonuna yol açabildiğini biliyoruz” dedi.