“Önemli bir Alt Varyant: ‘JN.1’ Hızla Yayılıyor, Dikkat Edilmeli!”

Uzmanlardan uyarı: ‘JN.1’ için paniğe gerek yok

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pek çok ülkede ortaya çıkan koronavirüsün bir alt varyantı olarak kabul edilen ‘JN.1’i, hızlı yayılması nedeniyle ‘dikkate alınması gereken varyantlar’ arasına yerleştirdi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Çin’de görülen bu alt grup varyantlar, koronavirüs ailesinin diğer alt grup varyantlarından yalnızca biridir. Her ne kadar her varyant bizi biraz tedirgin etsa da aşılı olan popülasyonlar, özellikle genç yaşta hiçbir ciddi hastalık riski taşımıyorsa endişelenecek bir durum yok. Ancak 65 yaş ve üstü kişiler aşılanmadıysa veya ciddi hastalıkları varsa, her durumda varyantlarla ilgili tehlike devam etmektedir.”

Prof. Dr. Şener, “Çin’de bulunan bu yeni varyant, aşılardan kaçma potansiyeline sahip olduğu için Çin medyasında ve kamuoyunda geniş bir yer kaplamaktadır. Bu nedenle, koronavirüs ailesinin bu alt grup varyantları bir kez ortaya çıktıktan sonra diğer ülkelere hızla yayılmış ve Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD’de izlem altına alınmıştır. Varyantların izlem altına alındığı terimlerine aşinayız. Yeni bir adlandırma mı yapılacak yoksa mevcut olan koronavirüs ailesinin alt grup varyantları olarak mı adlandırılacak, bu konu takip edilmektedir. Ayrıca, hastalık oluşturduğu zaman ağır enfeksiyon tablosuna sahip olup olmadığını, mevcut aşılarda oluşan antikorun bunlar için koruyucu olup olmadığını takip ediyoruz.”

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’ye baktığımızda, koronavirüs vakalarında mevsimsel bir artış yaşanmaktadır. Bu nedenle 65 yaş üstü, aşılanmamış kişilerin panik yapması gerekmektedir. Çünkü bu grup, herhangi bir varyant çıksın ya da çıkmasın, COVID-19 enfeksiyonunun ağır solunum yolu hastalığına yol açabileceğini bilmekteyiz.” şeklinde konuştu.