Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde düzenlenen Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyet’in 100. Yılında Eğitim Sempozyumu’na katıldı.

Bakan Tekin: Önümüzdeki 100 yılı inşa etmek için benzeri bir adım attık

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Eğitim Sempozyumu’na katıldı. Sempozyumda Bakan Tekin’in yanı sıra; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Bostancı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, bürokratlar ve öğretmenler yer aldı. 27 Aralık tarihine kadar sürecek olan sempozyumda; kültürel miras ve değerler eğitimi, teknolojik gelişmelerin eğitime etkisi, eğitimde kapsayıcılık ve rehberlik, yurtdışı Türk okulları gibi konular ele alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sempozyum ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılıyla ilgili olarak neler yapabileceğine dair bir çalışmaya başladı. Bakan Tekin, “Bu çalışma içerisinde, önümüzdeki 100 yılın birikimini gelecek 100 yılı inşa edecek öğretmenlerle birlikte değerlendirip plan yapmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu sempozyumun düzenlenmesi fikrini değerli bulduk ve üzerinde çalışmaya başladık. Bu tür bir kongre ilk defa 1921 yılında yapılmış. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın silahlı kısmının kazanılmasından sonra beyinle kazanılacak kısmını organize etmek amacıyla böyle bir kongre düzenlemiş ve öğretmenlerle bu konuda bir değerlendirme yapma gereği hissetmiştir. Biz de 100 yılı tamamladık ve önümüzdeki 100 yılı inşa etmek için benzeri bir adım attık. Bizi her zaman destekleyen ve ülkemizi taşıyan öğretmen arkadaşlarımızla birlikte bu sempozyumu düzenledik.” şeklinde konuştu.

1921’deki kongrede Mustafa Kemal Paşa’nın milli bir terbiye programına vurgu yaptığını belirten Tekin, “Şimdi aslında önümüzdeki dönemin işaretleri bu cümlede var. Biz de önümüzdeki 100 yılı kendi kültürümüzden, geleneklerimizden ve geçmişimizden hareketle milli bir terbiye programıyla inşa etmek istiyoruz. Bu sempozyumun da bize önemli katkılar sağlayacağını umut ediyorum. Ayrıca, temmuz ayından itibaren düzenli olarak öğretmenler odası etkinlikleri düzenledik. Gittiğimiz her ilde öğretmen arkadaşlarımızla sohbet ettik, öğretmenler odası toplantıları yaptık. Hatta dün de 3 ayrı okulda öğretmen arkadaşlarımızla sohbet ettik. Şu ana kadar en sağlıklı istişare ortamlarımız, öğretmen odasında yaptığımız sohbetler oldu. Bu sohbetlerde çalışma arkadaşlarımız kişisel problemlerini, zorluklarını ve özel durumlarını bizimle paylaşma imkanı buluyorlar. Biz de çözüm üretiyoruz. Bu sayede, yeni 100 yılı inşa ederken attığımız adımların öğretmen arkadaşlarımız nezdinde nasıl karşılandığını ve neler düşündüklerini öğrenme fırsatı elde ediyoruz. Ayrıca, 1 milyon 100 bin kişilik bir istişare ordusunun fikirlerinden ve kanaatlerinden faydalanmış oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda yaşanan şehit haberlerine de değinen Tekin, “Ulusal birlik ve milli beraberliğin oluşmasında eğitim camiamızın büyük katkısı olduğunu söyleyebilirim. Birlikte bu birliği inşa edecek ve toplumsal anlamda bu tür olaylara nasıl tepki vereceğimizi öğretecek bir kuşak yetiştiriyoruz. Şehitlerimize ve ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Cumhuriyetin 100’üncü yılını yaşamak, 100’üncü yıl dönümünde etkinlikler düzenlemek ve önümüzdeki 100 yılın projeksiyonunu çizmek bize nasip oldu. Bu vesileyle, bu noktada şanslı olduğumuzu; ancak büyük sorumluluklarımızın da olduğunu paylaşmak istiyorum.” şeklinde konuştu.