COVID-19 Tedavisinde Hidroksiklorokin İlacı ve İddialar: Uzmanlardan Yanıt

Türkiye’de de Covid’e karşı kullanılmıştı: Sıtma ilacı ölümcül mü

Fransa’da yapılan bir araştırmada, COVID-19 salgınının ilk dalgasında henüz virüse karşı etkili bir tedavi yöntemi bulunmadığı dönemde kullanılan hidroksiklorokin adlı sıtma ilacının, Türkiye, ABD, İspanya, İtalya ve Belçika’da 17 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olabileceği iddia edildi. Bu iddiayı Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a sorduk. İşte Prof. Dr. Ceyhan’ın yanıtı:

“Hidroksiklorokin, uzun yıllardır dünya genelinde kullanılan bir ilaçtır. Asıl olarak sıtma tedavisinde kullanılmaktadır ancak Türkiye’de sıtma vakaları uzun zamandır görülmemektedir. Afrika ülkelerinde ise sıtma yaygın olduğu için milyonlarca kişi yılda 100 milyonun üzerinde bu ilacı kullanmaktadır. Hidroksiklorokin’in etki mekanizması bağışıklık sistemini harekete geçirmesidir. Bazı yan etkileri olsa da 17 bin kişinin ölümü gibi bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum.”

“Ülkemizde ise bu ilaç sınırlı bir süre ve 100 binden az kişi tarafından kullanıldı. Daha sonra Favilavir ilacına geçildi ancak koronavirüse karşı belirgin bir etkinin gözlenmediği için terk edildi. Yani henüz COVID-19 için etkili bir ilaç tedavisi mevcut değil. Hidroksiklorokin ilacını nadir görülen romatizmal hastalıkların tedavisinde de kullanmaktayız. Dolayısıyla 17 bin kişinin ölümüne yol açtığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum.”