Kırklareli’nin Babaeski İlçesinde Geleneksel ‘Koleda’ Kutlamaları Gerçekleştirildi

Yerli cadılar bayramı

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde, yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğuna inanılan ‘koleda’ adlı gelenek, kış aylarının en soğuk günlerinde kutlanmaktadır. Büyükmandıra Beldesi’nde ise bu kutlama 6 yıldır devam etmektedir ve birçok vatandaş bu etkinliğe katılmaktadır.

Kutlamaya katılan vatandaşlar, yüzlerini boyayarak ve beyaz çarşaf giyerek etkinliğe katılmışlardır. Öncesinde ise evlerinde toplanarak birbirlerine korku hikayeleri anlatmışlardır. Bu korku hikayelerinin ardından belde halkı, kabak tatlısı pişirerek ellerinde meşalelerle evlerin camlarını çalmış ve içerdeki kişileri korkutmaya çalışmışlardır. İnanışa göre, kabak tatlısı pişirenler korkmazken, pişirmeyenler ise korkmaktadır.

Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen ise bu etkinlikte katılımcılarla birlikte eğlenerek kötü ruhlardan arındıklarına inandıklarını belirtmiştir. Çölgeçen, “Bu gecede, kışın en soğuk zamanlarında evcil hayvanlarımızı korumak amacıyla makasları iple bağlayarak kilimin altına atıyoruz. Ayrıca fırınlarımıza ve kuzinelerimize tabaklarımızı atarak kötü ve karamsar olayların olmayacağına inanıyoruz. Koleda, yaklaşık 1000 yıllık bir gelenek olup, beldemizde ise 6 yıldır kutlanmaktadır. Trakya’dan da yoğun katılım olmaktadır ve vatandaşlarımızla beraber eğlenerek kışın kasvetli ruhundan arınıyoruz. Ayrıca bu etkinliğe hazırlık aşamasında büyük bir emek harcayan kadınlarımıza da teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuşmuştur.

13 yaşındaki Ali Arda Akay, ailesiyle birlikte etkinliğe katıldığını belirterek, “İnsanları korkutmayı amaçlıyorum ve çok eğleneceğimi düşünüyorum. Arkadaşlarımla birlikte katılıyoruz. Makyajımı da özel olarak yaptırdım ve camlarını çalarak kendimi göstereceğim” demiştir. Çorlu ilçesinden gelen Agah Temurlenk ise her sene coşkulu bir şekilde koledayı kutladıklarını söyleyerek, “Koleda, uzun yıllardan beri süregelen bir gelenektir. Bölgede tüm Trakyalıları bir araya getiren bir etkinliktir. Biz de her sene bu etkinliğe katılıyoruz” şeklinde ifade etmiştir. Gece boyunca kötü ruhları kovacaklarını belirten Demir Kösegil ise, “Koledanın kötü ruhları kovmak için yapıldığını biliyorum ve eğleneceğimizi düşünüyorum. İnsanları korkutacak ve eğleneceğiz” diye konuşmuştur.