ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Türkiye Ziyareti: İnsani Yardım ve İlişkiler Ele Alındı

Masada 3 madde vardı: Gazze F-16 ve İsveç

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5 Ocak akşamı İstanbul’a gelerek Türkiye ziyaretine başladı. İlk olarak Vahdettin Köşkü’nde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelen Blinken, ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu basına kapalı kabulde ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de bulundu.

Gazze’ye insani yardım ve rehine takası konularının ele alındığı görüşmelerde ayrıca F-16’lar ve İsveç’in NATO’ya katılım süreci ile bölgesel konular da masaya yatırıldı. Türkiye, F-16 satışı sürecinde ilerleme kaydedilmesini talep ederken, ABD ise İsveç’in NATO üyeliği için onay vermesini bekliyor. F-16 satışıyla ilgili sürecin önünde engel kalmaması için ABD Kongresi’nde itirazlar olmazsa sürecin devam edeceği belirtiliyor. Ayrıca ABD yönetimi, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmaması durumunda Kongre’nin itiraz edeceği mesajını iletti.

Daha önceki görüşmelerde iki Dışişleri Bakanı arasında İsveç ve F-16 süreçleri konusunda mutabakata varıldığı kaydedildi. Bu mutabakat, her iki başlıkla ilgili koordineli adımları içeriyor. Buna göre Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsveç’in NATO katılım protokolünü onayladıktan sonra Cumhurbaşkanının bu protokole onay vermesi gerekiyor. Aynı şekilde ABD Başkanı Biden da F-16 satışı için Kongre’ye yetki talebi sunacak. Bu adımların eşzamanlı olarak atılması da gündemde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki açıklamalarında eşzamanlılık konusuna vurgu yapmıştı. İki lider arasındaki son telefon görüşmesinde de ABD Başkanı’nın bu konuyu ele aldığı ifade ediliyor.

Türkiye ziyaretinin ardından Yunanistan’a geçen Blinken, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini, Gazze’deki çatışmayı ve NATO müttefikleri olarak ortak güvenlik önceliklerini konuştuklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapılan görüşmede, iki ülke ilişkileri detaylı bir şekilde ele alındı. Fidan, F-16 satın alma sürecinin sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti ve İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili kararın Meclis’e ait olduğunu vurguladı. Ayrıca Gazze’deki insani trajediye değinen Fidan, İsrail’in saldırganlığının bölge için bir tehdit olduğunu belirtti ve derhal ateşkes sağlanarak Gazze’ye insani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca iki devletli çözüm için müzakerelere bir an önce başlanması çağrısında bulundu. Bakan Fidan ayrıca, Rusya ve Ukrayna’da üretilen gıda ürünlerinin dünya pazarlarına güvenli bir şekilde ulaştırılması için yapılan çalışmalara da değindi. ABD Dışişleri ise yaptığı açıklamada, Blinken’ın Türkiye görüşmelerinde “Gazze’deki çatışmanın yayılmasını önleme ve bölgesel barış doğrultusunda Filistin devletinin kurulmasına katkı sağlama ihtiyacına vurgu yaptığını” belirtti.

Blinken, Fidan ile görüşme yaptığı sırada Anadolu Gençlik Vakfı üyeleri tarafından Türkiye ziyareti protesto edildi.