“Dini Törenler ve Haçın Denizden Çıkarılması: Rum Patrikhanesi’nde Gerçekleşen Anlamlı Kutlama”

2024’üncü vaftiz sevinci... Denizde Ayin ve Haç çıkarma töreni yapıldı

Rum Patrikhanesi’ndeki tören için hazırlıklar, birkaç hafta öncesinden başladı. Aya Yorgi Kilisesi’nde gerçekleşen ayinde, Patrik Bartholomeos liderliğinde dualar okundu. Törene, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giorgos Kotsiras’ın yanı sıra Syriza Lideri Stefanos Kaselakis ve PASOK Genel Başkanı Nikos Androulakis de katıldı.

Ayinin ardından Bartholomeos ve misafirler, toplu halde Fener Sahili’ne yürüdü. Bartholomeos burada bir dua okuyarak elindeki haçı Haliç’e attı. Haçı çıkarmak için 50’den fazla kişi Haliç’e atladı. Haçı başarıyla çıkaran kişi ise Dedeağaç’tan gelen Kostas Kipros oldu.

Kipros, “Çok mutluyum ve herkes için en iyisini diliyorum. Bugün haçı çıkarmak için denize dalmaya karar verdim. Şanslı bir gündeydim ve haçı başarıyla çıkardım. Gerçekten çok mutluyum” dedi. Tören sırasında Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik tekneleri Haliç’te güvenlik önlemleri aldı.

Bu tören Balat’ta olduğu gibi Samatya, Yeşilköy, Büyükada ve Moda’da da gerçekleşti. Kadıköy’deki 118 yıllık Ayia Triada Ortodoks Kilisesi’nde ise 69 yıl sonra ilk kez denize haç atma töreni düzenlendi. Haçı denizden çıkarmayı başaran kişi ise Aykun Karudyan oldu.