İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya platformundan yaptığı bir açıklamada, “Nitelikli Dolandırıcılık” suçuna karşı gerçekleştirilen “Sibergöz-12” operasyonlarının başarılı sonuçlandığını duyurdu. Yapılan operasyonlar kapsamında 20 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen çalışmalarda, toplamda 75 şüpheli şahısın yakalandığı belirtildi.
Bakan Soylu, açıklamasında, “Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık yapanların enselerindeyiz. Sizlerin duası ve desteğiyle onlara göz açtırmayacağız” ifadelerini kullandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlükleri Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri tarafından koordineli bir şekilde yürütülen “Sibergöz-12” operasyonları, İzmir, İstanbul, Nevşehir, Isparta, Mersin, Konya, Samsun, Van, Adana, Osmaniye, Kırşehir, Batman, Kocaeli, Tekirdağ, Aydın, Balıkesir, Kayseri, Aksaray, Gaziantep ve Yalova illerinde gerçekleştirildi.
İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada, Mercedes-Benz isimli bir firmaya ait oluşturulan Oltalama (Phishing) sitesi üzerinden “Araç Satışı” ilanları vererek iletişime geçtikleri vatandaşlardan “Araç Bedeli, Kargo Bedeli vb.” adı altında para talep eden ve haksız kazanç elde eden 8 şüpheli şahıs yakalandı.
Nevşehir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada ise Instagram isimli sosyal medya platformu üzerinden “Kiralık Bungalov” temasını kullanarak oluşturulan bir Oltalama (Phishing) sitesi tespit edildi. Bu site üzerinden Isparta, Mersin, Konya, Samsun, Van, Adana, Osmaniye ve Batman illerindeki vatandaşlardan “Kapora Bedeli, Kiralama Ücreti” adı altında para talep eden ve haksız kazanç sağlayan 15 şüpheli şahıs yakalandı.
Kocaeli Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada ise e-ticaret siteleri üzerinden “Konteyner, Telefon, Makine” ilanları vererek birçok ilde iletişime geçtikleri vatandaşlardan “Kapora Bedeli, Ürün Ücreti” adı altında para talep eden ve haksız kazanç sağlayan 39 şüpheli şahıs yakalandı.
Son olarak, Kırşehir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada, “alışmadaRandevu-islemlerim.com” adlı bir site üzerinden iletişime geçtikleri İstanbul ve Yalova’dan arayan vatandaşlara vergi, trafik cezası gibi ödemelerin bulunduğu ve bu ödemelerin yapılmaması durumunda randevu alınamayacağı şeklinde yanıltıcı bilgiler verildiği tespit edildi. Bu şekilde haksız kazanç sağlayan 13 şüpheli şahıs da yakalandı.
Bakan Soylu’nun açıklamalarının ardından yürütülen operasyonlarda elde edilen bu başarılı sonuçlar, toplumun siber dolandırıcılıkla mücadelede güvenliğini artırmaya yönelik bir adım olarak değerlendirilmekte. İlgili birimlerin çalışmalarıyla nitelikli dolandırıcılık suçlularının adalete hesap vermeleri sağlanacak.