Yurt Genelinde Kar Yağışı ve Çığ Tehlikesi Uyarısı

Meteoroloji'den 8 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı! Yoğun kar geliyor: Buzlanma, don ve çığ tehlikesine dikkat

Meteoroloji verilerine göre, yurt genelinde hava durumu parçalı ve çok bulutlu olarak bekleniyor. Ancak bazı illerde karla karışık yağmur ve kar etkili olacak. Doğu Anadolu bölgesinde ise özellikle Van, Ağrı, Muş, Siirt, Bitlis, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde yoğun kar yağışı bekleniyor. Bu kar yağışının 14 Ocak Pazar akşamından sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Yağışlar üç gün boyunca aralıklarla devam edecek ve bu nedenle buzlanma, don olayı, ulaşımda aksamalar ve dağlık bölgelerde çığ tehlikesi gibi olumsuzluklara dikkat etmek önemlidir.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için karla karışık yağmur tahmininde bulundu. Bugün Cuma olduğunu ve Marmara ve İç Anadolu’nun doğusunun, Doğu Anadolu’nun karla karışık yağmur ve kar yağışlı olduğunu söyledi. Öğleden sonra ve akşam saatlerinde İstanbul’un boğaz ve Anadolu yakasında kar yağışı olacağını ve rüzgarın poyrazdan kuvvetli eseceğini belirtti. Trakya, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da buzlanma ve don olayına dikkat edilmesi gerektiğini, ayrıca Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da çığ tehlikesi olduğunu ve riskli bölgelerde kara yolunun kontrollü sağlanması gerektiğini vurguladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre, ülkemizin genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Orta ve Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu yağmur ve sağanak yağışlı olacakken, Marmara’nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu’nun karla karışık yağmur ve kar yağışlı olması tahmin ediliyor. Hatay, Rize ve Artvin kıyılarında kuvvetli yağmur beklenirken, Hakkari, Bitlis, Muş ve Van’ın güney ilçeleri ile Rize ve Artvin’in iç ve yüksek kesimlerinde yer yer yoğun kar yağışı olabileceği belirtiliyor. Buzlanma, don olayı, pus ve sis gibi olumsuzluklar Marmara’nın batısı ile iç ve doğu bölgelerde görülebilir. Ayrıca Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunmaktadır.

Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgar genellikle kuzeyli olacak, güneydoğu kesimlerde ise güneyden hafif veya ara sıra orta kuvvette esecek. Ancak Marmara ve Orta Karadeniz bölgelerinde rüzgarın kuvvetli (40-60 km/saat) olacağı tahmin ediliyor.

Kuvvetli ve yoğun yağışların beklendiği Hatay, Rize, Artvin, Hakkari, Bitlis, Muş ve Van gibi illerde ulaşımda aksamalar, su baskını, buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca çığ tehlikesinin olduğu bölgelerde kara yolunun kontrollü sağlanması ve riskli eğimlerde kontrollü kar düşürülmesi önemlidir.