İnci Pastanesi Haksız Rekabet ve Marka Haklarına Tecavüz İddialarıyla Gündemde

İnci Pastanesi’nin marka zaferi

İstanbul Beyoğlu’nda faaliyet gösteren ve Lucas Zigoridis tarafından kurulan İnci Pastanesi, markasını taklit eden firmalara karşı hukuki süreç başlatmıştı. Taklitçi firmalar, İnci Pastanesi’nin iletişim bilgilerini değiştirerek kendi bilgilerini ekleyip siparişler aldı. Maalesef bu yapay ürünlerden zehirlenen bazı insanlar, pastaneye giderek şikayetlerini dile getirdi. Yapılan araştırmada ortaya çıkan gerçek ise İnci Pastanesi adı altında farklı firmalardan siparişlerin teslim ediliyor olmasıydı. İnci Pastanesi’nin hak sahibi Elsa Zigoridis, avukatı Cem Türkoğlu aracılığıyla mahkemeye başvurarak, “marka haklarına tecavüzün ve haksız rekabetin tespit edilmesi, durdurulması ve önlenmesi” için dava açtı.

Elsa Zigoridis’in ürünlerini taklit ettiği ve izinsiz olarak markasını kullandığı iddiasıyla dava açılan firmalardan biri de Erhan Aslan’dı. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davaya göre, Erhan Aslan, İnci Pastanesi’nin bilinirliğinden kaynaklanan güveni suiistimal ederek ürünlerini yasa dışı şekilde satışa sunuyordu. Erhan Aslan, cevap dilekçesinde Elsa Zigoridis’in ticaret unvanının “İnci Pastanesi” olduğunu, kendi unvanının ise “İnci Profiterol” olduğunu belirtse de iki unvanın da benzerlik taşımadığını ve Türkiye’de bu isimle çok sayıda pastane ve profiterol dükkânı olduğunu ileri sürerek davayı reddetme talebinde bulundu.

Mahkeme, kararını açıklayarak Elsa Zigoridis’in davasını kabul etti ve davalı Erhan Aslan’ın haksız rekabet ve marka haklarına tecavüz suçunu işleyen hareketlerinin durdurulmasına ve önlenmesine hükmetti.