“Havacılık Fotoğrafçısı Cem Doğut, Havalarda Göz Kamaştıran Anları Yakalıyor”

Havada muhteşem kareler: Savaş uçaklarını fotoğraflıyor... NATO'dan davet aldı

2011 yılında Türk Hava Kurumu’nun (THK) 100. kuruluş yıl dönümü hava gösterilerinde havacılık fotoğrafçılığına başlayan Cem Doğut, birçok savaş uçağı, İHA ve diğer uçakları havada fotoğrafladığını ifade etti. THK’nin 100. yıl etkinliğiyle havacılık fotoğrafçılarına yönelik bakış açısının değiştiğini belirten Doğut, “Etkinlikte yer alan birçok yerli ve yabancı havacılık fotoğrafçısı nedeniyle ‘Spotter Day’ adıyla bir etkinlik düzenlenmeye başlandı. Bizim amacımız ise gönüllü olarak hava kuvvetlerinin tanıtımına katkı sağlamaktır, bu yüzden iki taraf için de faydalı bir ilişki” şeklinde konuştu.

Cem Doğut’un çektiği fotoğraflar arasında Panter Filoya ait F-4E/2020 Phantom II uçağı, E-7T Erken İkaz ve Komuta Kontrol uçağı, Anadolu Kartalı Tatbikatı’nda gece uçuşları için hazırlanan F-16D uçağı, KC-135R tanker uçağı, HÜRKUŞ eğitim uçağı, milli imkanlarla modernize edilen ilk F-16C Block 30 uçağı, Polonya’da Türk bayrağını dalgalandıran 161. filoya ait F-16C, Hel Yarımadası’nda devriye uçuşunda olan Savaşan Şahin ve NATO görevinde olan F-16’lar gibi birçok THK’ye ait uçağın fotoğrafı yer alıyor. Ayrıca gün batımında Van Gölü üzerinde Bayraktar TB-2, Erciyes Dağı’na selam veren A400M uçağı ve Deniz Kuvvetleri’ne ait P-72 Deniz Karakol Uçağı fotoğrafları da bulunuyor.

Cem Doğut, geçmişte THK envanterinde bulunan Phantom uçaklarını anlatan bir kitap hazırlamak için başvuruda bulunduğunu ve bu kitabın Ocak 2023’te yayımlandığını ifade etti. Bu süreçte KC-135R tanker uçağından diğer savaş uçaklarını havadan havaya fotoğraflama şansı elde ettiğini belirten Doğut, “Böylece askeri uçaklarda uçan az sayıdaki fotoğrafçıdan biri oldum” dedi. Ayrıca Cem Doğut, başka bir THK kitabı üzerinde çalışmalarına devam ettiğini ve Defence Turkey’de yazar ve havacılık fotoğrafçısı olarak görev yaptığını sözlerine ekledi. Uluslararası havacılık dergilerinde de makalelerinin yayımlandığını da belirtti.

Havacılık fotoğrafçılığının tanınmışlığını artırmak ve gelişimine destek olmak amacıyla uzun süredir çaba harcadığını dile getiren Doğut, 2018 ve 2019 yıllarında EurasiaAirshow ve Teknofest etkinliklerinde “Havacılık Fotoğrafçıları Koordinatörü” olarak çalıştığını paylaştı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ve birden fazla havacılık fotoğrafçısının katıldığı sivil bir uçaktan havadan havaya fotoğraf çekimi deneyimine sahip olduğunu belirten Doğut, Türkiye’de de havadan havaya fotoğraf çekiminin yapılabileceğini göstermiş olduklarını ifade etti. Bu çekimde Türk Hava Kurumu’na ait bir uçakta uçarken Türk Hava Kuvvetleri, Çek ve Polonya Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarını uçuş esnasında fotoğrafladıklarını aktardı.

Daha sonra yurt dışındaki etkinlikleri takip ederek fotoğraf çekmeye ve makaleler yazmaya devam ettiğini paylaşan Doğut, NATO Müttefik Hava Komutanlığı tarafından düzenlenen PHOTEX etkinliğiyle Türk Hava Kuvvetleri’nin Polonya’da katıldığı Baltık Hava Polisliği görevi için fotoğraf çekme şansı elde ettiğini sözlerine ekledi. Bu görevde Polonya Hava Kuvvetleri’ne ait C295M kargo uçağından Türk Hava Kuvvetleri’nin 161. filosuna ait 2 adet F-16C Savaşan Şahin uçağını fotoğraflama fırsatı bulduğunu dile getiren Doğut, bu fotoğrafların dünyadaki çeşitli havacılık dergilerinde yayımlandığını belirtti. Ayrıca Türk havacılık fotoğrafçılarının uluslararası standartlarda fotoğraflar çekebileceğini göstermekten mutluluk duyduğunu ekledi. İlerleyen dönemde benzer havadan havaya çekimleri diğer fotoğrafçılar ve Türk Hava Kuvvetleri ile içerde de gerçekleştirmeyi umduğunu ifade etti.