Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, Uzay İstasyonunda Bilimsel Çalışmalara Başladı

Yıllarca duyduğumuz bu sözü sonunda gururla söyledik... "Houston, biz de istasyondayız"

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Almanya’da gerçekleştirilen “Axiom-3 uzay misyonu” kapsamında geçtiğimiz hafta Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan SpaceX’in Dragon uzay aracına katıldı. Dragon uzay aracı, 36 saatlik yolculuğun ardından dün Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlendi. Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte UUİ’deki astronot ve kozmonotlara katıldı. Bu görevle birlikte UUİ’de toplamda 11 astronot ve kozmonot bulunmaktadır.

Gezeravcı, geçeceği 14 gün boyunca UUİ’de çeşitli bilimsel çalışmalar gerçekleştirecektir. Bunlar arasında mikro yerçekimi, uzay ortamında insan sağlığı, bitki araştırmaları ve katı-akışkan karışımlarının davranışı gibi konular yer almaktadır. Diğer üyeler de farklı alanlarda bilimsel deneyler gerçekleştirecektir. Görev tamamlandığında astronotlar yine Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacaklardır.

Astronotlar UUİ’ye gelişlerinde diğer mürettebat üyeleri tarafından karşılandı ve Gezeravcı Türkiye’den getirdiği hediyeleri ekibine dağıttı. Gezeravcı, karşılama töreni sırasında bir espri yaparak, “Bizi kapıda karşıladığınız için teşekkür ederiz” dedi.

Dragon uzay aracı, UUİ’ye kenetlenme aşamalarını birkaç adımda tamamladı. İlk olarak rotasında ince ayarlar yaparak motorlarını ateşledi, ardından UUİ’ye doğru yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk gerçekleştirdi. Yaklaşık 45 dakika süren basınç eşitleme işleminden sonra Dragon’un kapakları açıldı ve Gezeravcı UUİ’ye süzülerek geçti. Uzay aracının UUİ’ye kenetlenmesi Ankara’da ve İstanbul’da bulunan planetaryumlarda yoğun ilgiyle takip edildi. Kenetlenme anı televizyon ve internet üzerinden de canlı yayınlandı.