TBMM Genel Kurulu, İsveç’in NATO’ya Katılımına Dair Protokolü Onayladı

TBMM’den İsveç’e NATO vizesi

TBMM Genel Kurulu, İsveç’in NATO’ya katılımını onaylayan protokolün uygun bulunduğu bir kanun teklifini kabul etti. Gün boyu süren oturumda AK Parti, MHP ve CHP “evet” oyu kullanırken, İYİ Parti “hayır” oyu verdi. Saadet Partisi “hayır” derken, Gelecek Parti ise teklife “evet” dedi. DEM Parti milletvekillerinin birçoğu tepki göstererek oylama sırasında salondan ayrılırken, bazıları da “hayır” oyu verdi. Oylamaya 346 milletvekili katıldı ve 287 evet, 55 hayır ve 4 çekimser oy kullanıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, konu hakkında söz alarak NATO’nun caydırıcı gücünün barış ve istikrar ortamında önemli olduğunu vurguladı. Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ise AK Parti olarak kanun teklifine olumlu oy kullanacaklarını belirtti ve diğer dost ve müttefik ülkelerin Finlandiya ve İsveç tarafından atılan adımlardan örnek almasını umduklarını ifade etti.

Süreç ise şu şekilde gelişti: İsveç, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya üye olma kararı aldı. Türkiye ise her iki ülkenin de üyeliğine itiraz etti. NATO zirvesi Madrid’de yapıldı ve İsveç ile Finlandiya, Türkiye’ye yönelik taahhütler içeren üçlü bir muhtıraya imza attı. Ankara Finlandiya’nın üyeliğini onayladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 23 Ekim’de İsveç’in üyelik süreciyle ilgili bir teklifi Meclis’e gönderdi. Dışişleri Komisyonu tarafından 26 Aralık’ta kabul edilen teklif, dün Genel Kurul’da görüşüldü.

İsveç Başbakanı Kristersson ve ABD Ankara Büyükelçisi Flake, kararın ardından teşekkür mesajları gönderdiler.