Hatay Defne ilçesinde bulunan Sümerler Ortaokulu’nda öğrenim gören 7. sınıf öğrencisi Yağmur Rifaioğlu, müzik, şiir, tiyatro gibi faaliyetlere büyük ilgi duyar ve bu alanlarda ilerlemek için ailesinin desteğini alırdı. Henüz sadece 11 yaşında olmasına rağmen, ailesinin destekleriyle ileri düzeyde piyano çalmayı başarmıştı. Ayrıca Yağmur, küçük çocuklar için şarkılar da yazıyordu ve müzik öğretmenleri bu konuda ona büyük destek veriyordu. Geçtiğimiz yılın başında müzik öğretmenlerine yazdığı şarkı sözlerini göstererek, bunun için bir beste yapılmasını istemişti. Ancak 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybetmişti.
Yağmur Rifaioğlu’nun dileği, müzik öğretmeni Nezahat Göztepe başta olmak üzere diğer öğretmenleri tarafından bir vasiyet olarak kabul edildi. ‘Yağmur’un Şarkısı’ adıyla bestelenen ve çocuk koroları tarafından seslendirilen bu şarkı, depremin yıldönümünde birçok okulda aynı anda söylenecek.
Yağmur Rifaioğlu’nun yazdığı şarkı, asrın felaketinde hayatını kaybeden tüm çocukların anısına Sümerler Ortaokulu’nda 6 Şubat günü saat 10.00’da seslendirilecektir. Etkinlik, “Yağmur için söyle” başlığıyla duyurulduğunda birçok okul da “Depremde hayatını kaybeden bütün çocuklar için ‘Yağmur’un Şarkısı’nı söylüyoruz” açıklamaları yapmıştır.
Yağmur’un müzik öğretmeni olan Nezahat Göztepe, öğrencisini şu şekilde tanımlamaktadır: “Yağmur, 7. sınıf öğrencimizdi ve müzik, şiir, tiyatro gibi birçok faaliyete katılan, girişken ve doğal yeteneklere sahip bir çocuktu. Annesi okul öncesi öğretmeniydi ve ayrıca çocuk şarkıları yazıyordu. Her zaman müzik sınıfımızda yer alırdı. Koro çalışmaları yapacağımız zaman hemen ismini yazdırırdı. Okul dışında da çok sesli müzik korosuna katılırdı. Depremden 3 gün önce, katıldığı bir koro şefine sesli bir mesaj göndererek, kendi yazdığı çocuk şarkısını festivalde söylemelerini rica etmişti. Ancak üç gün sonra deprem oldu ve Yağmur, annesi ve babasıyla birlikte vefat etti. Küçük kardeşi Ela ise 4 gün enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldı.”
Yaşanan depremden sonra müzik öğretmeni Sezgin Suna, bu şarkıyı toparladığı çocuklarla gittiği festivallerde söylemeye başladı ve şarkı yılın şarkısı seçildi. “Yağmur’un Şarkısı” adını alan şarkıyı kendi okullarında da söylediklerini belirten Nezahat Göztepe, depremin birinci yıldönümünde Yağmur’u ve 17 öğrencimizi anmak ve diğer okullarda da yaşanan kayıplar için bir şeyler yapmak istediklerini söylemiştir. Bu amaçla bir afiş hazırlanmış ve gruplara, korolara, ünlülere bu şarkıyı yaymaya başlamışlardır. Şu anda 24 bin kişiye ulaşılmıştır. Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakanlıkla da iletişime geçerek daha fazla insana ulaşmak istediklerini belirtirken, bu sayede Yağmur’un unutulmadığını ve tüm çocukların anıldığını ifade etmiştir.
Yağmur’un müzik tutkusu hakkında konuşan Nezahat Göztepe, şunları söylemiştir: “Okulda, derslerde, yarışmalarda bana ulaşırdı, benimle konuşurdu. Pandemi döneminde derslerimiz uzaktan yapılırken, müzik dersine katılımı hiç azalmadı. O, müziğe başladığında vakit hızlı geçsin isterdi ve yüzünde büyük bir gülümsemeyle en sevdiği ders olan müzikle uğraşırdı. Zeki bir çocuk olduğu için hızlı düşünürdü ve bana farklı sürprizler yapardı. Bir nöbetimde, okulun son günlerinde bana ‘Nezahat hocamız’ adında bir şarkı yazmış ve online derste söylemişti. Ben de o dersi kaydederek YouTube sayfamda paylaştım.”
Yağmur, okulların göz bebeği olan bir öğrenciydi ve onu tanımayan yoktu. Sempatik tavırlarıyla herkesin kalbine giren bir çocuktu. Okul müdürü Ercan Yücel’in isteğiyle müzik sınıfına onun adı verildi.