SpaceX, Ax-3 Ekibinin ISS’den Ayrılışı Hava Durumu Nedeniyle Ertelendi: Türk Astronot Alper Gezeravcı’ya Geri Dönüş Beklentisi Artıyor

Alper Gezeravcı'nın dönüş yolculuğu ertelendi... SpaceX'ten açıklama geldi

SpaceX, Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrılışının hava durumu nedeniyle ertelendiğini duyurdu. Florida kıyısındaki hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle Dragon ve Ax-3 ekibinin ISS’ten 5 Şubat’tan önce ayrılmayacağı belirtildi. Açıklamada, ekiplerin hava koşullarını gözlemleyerek ISS’ten ayrılış planlarını takip edeceği ifade edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise sosyal medya hesabından Alper Gezeravcı’nın dönüş yolculuğuna ilişkin bir paylaşım yaparak bekleme süresinin biraz daha uzayacağını duyurdu. Bakan Kacır, mürettebatın güvenli bir şekilde Dünya’ya dönüş yapabilmesi için iniş bölgesinin hava koşullarının uygun olmadığının değerlendirildiğini belirtti. Tahmini olarak bir sonraki ayrılma tarihi 5 Şubat 2024 saat 17.00, Dünya’ya dönüşün ise 6 Şubat 2024 saat 17.50 olacağı ifade edildi.

Ax-3 misyonuyla uzaya gönderilen Türk astronot Alper Gezeravcı’nın geri dönüşüne dair Axiom Space şirketinin sosyal medya hesaplarından canlı yayın yapıldı. Gezeravcı, veda töreninde yaptığı konuşmada “Bu harika takımın bir parçası olmaktan onur duyuyorum. UUİ ekibi ve komutanımızın bize her adımda destek verdikleri için teşekkür ederim. Bize büyük bir misafirperverlikle ev sahipliği yaptılar. Bu cesur ve kararlı adım için ülkeme minnettarım” dedi. Gezeravcı, konuşmasında Türkçe olarak ise “Bu görevin geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz için ilham verici bir başlangıç olmasını diliyorum. Bu, bir hikayenin başlangıç noktasıdır ve henüz varılan bir yer değil. Bundan sonra kılavuzluk edecek yolumuz tüm milletimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Gezeravcı, UUİ’de 14 gün boyunca bilimsel deneylerle uğraştı. Uzaya taşınan araç, 16 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı.