Malatya Şehir Merkezi: Deprem Sonrası Yıkım ve Bekleyiş

Hürriyet Malatya’da... Bir şehir ayağa kalkmak istiyor

Malatya, 6 Şubat depremleri sonucunda ciddi hasarlarla karşılaşan iller arasında öne çıkıyor. Şehirdeki binaların çoğu yıkıldı ve gerçek bilanço ortaya çıktığında 36 bin ağır hasarlı bina ve 140 bin bağımsız daire olduğu görüldü. Bu da demek oluyor ki Malatya’nın şehir merkezinin yüzde 30-40’ı yıkılmış durumda. Malatya’nın merkezindeki sokakları dolaşarak felaketin birinci yıldönümünde yapılanları gözlemledik. Ağır hasarlı binalardan bazıları hala ayakta duruyor ancak birçoğu hala yıkılmayı bekliyor.

Bir zamanlar çarşı olarak bilinen ve şehrin kalbi olarak görülen alana zorlukla ulaştık. Fakat şimdi orada bir çarşı yok. Eski İstanbul Kapalıçarşı’ya benzetilen bu çarşı, şu anda büyük bir inşaat alanına dönüşmüş durumda. Şantiye, iş makineleri, konteynerler ve çadır dükkânlar burayı kaplamış durumda. Çarşının ayakta kalan kısımlarının bile kontrollü olarak yıkılmasıyla birlikte Malatya’nın kalbi tamamen yerinden sökülmüş gibi hissettiriyor. Bir esnaf olan Resul Gürbüz, “Eski zamanlarda tezgahımızla 3-4 aile geçinebiliyorduk, şimdi ise zorlukla bir aile geçiniyoruz” dedi. Anketimize katılan Malatya sakinleri, ağır hasarlı binaların bir an önce yıkılmasını ve yeni binaların tamamlanmasını talep ediyor.

Malatya’da yıkılan tarihi çarşı, ekonomi ve sosyal hayatın merkeziydi ve çarşının yerine büyük bir boşluk geldi. Bu boşluk içerisinde dikkatimizi çeken tozlu bir çadır var. 53 yaşındaki Memet Yaylacı, tarihi çarşıda yıllarca çaycılık yaptığını ve enkazın ortasında kaldığını belirtiyor. Şu anda inşaatlarda çalışan işçilere çay satışı yapıyor.

Malatya’da sosyal hayatın önemli bir kısmı yıkılan çarşıda yaşanıyor. Tüm yol bu bölgeye çıkıyor. Çarşı yıkıldığında pazarlar da enkazın kenarında kuruluyor. Her kaldırımda bir tezgah bulunuyor. Sebze-meyve satan Murat Altınışık, “Evimiz hasarlı, içeri giremiyoruz. Dükkanımız yıkıldı, açık havada satış yapmak zorunda kalıyoruz. Çarşının yeniden inşa edilmesini istiyoruz” şeklinde durumu özetliyor.