“Kahramanmaraş Depremlerinin Yıl Dönümünde Hayatını Kaybedenler Anıldı”

Deprem saatinde "Sesimi duyan var mı?" diye seslendiler

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkez üssü olan bu depremler, 11 farklı ilde yaşayan yüzbinlerce insanı etkilemişti. Depremde sembol yerlerden biri olan Ebrar Sitesi’nde dua edilip, camilerden selalar okunmuştu. Anma alanında insanlar büyük ilgi gösterdi ve “Sesimi duyan var mı?” diye bağırıldı. 6 Şubat depreminin yıl dönümünde binlerce kişi, hayatını kaybeden sevdiklerini tekbirler, sloganlar ve dualar eşliğinde anmıştı. Adıyaman Valiliği önünde toplanan binlerce vatandaş, protokol üyeleriyle birlikte depremde duran Saat Kulesi’nin önüne kadar yürümüştü. Depremin gerçekleştiği 04.17’de saatlerin durduğu Saat Kulesi etrafında toplanan kalabalık, kuleye karanfil bırakmıştı. İnsanlar siyah beyaz balonları gökyüzüne bırakarak anma törenine katkıda bulunmuştu. Depremde hayatını kaybedenler için selalar okunarak, dualar edilmişti.

6 Şubat 2023 tarihinde saatler 04.17’yi gösterdiğinde, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan ilçesinde ise öğlen saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bu felaket, 14 milyon kişinin doğrudan etkilendiği ve 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği bir duruma neden olmuştu. Adana da depremden etkilenen iller arasındaydı ve 418 kişi bu depremde yaşamını yitirmişti. Depremin gerçekleştiği 04.17’de, yakınlarını kaybeden insanlar yıkılan apartmanların arsasında bir araya gelmişti. Dualar okunurken, gözyaşları içinde kaybettikleri insanları anmışlardı. Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan Alpargün Apartmanı da depremde yerle bir olmuştu. Bu apartmanda 96 kişi hayatını kaybetmişti ve aileleri gözyaşları içinde bu insanları anmak için apartmanın arsasına gelerek karanfil bırakmıştı. Depremin yaşandığı gün Antalya’da olan Azem Yaren Coşkun, annesi, babası, ağabeyi ve kedisi ile birlikte hayatını kaybetmişti. Coşkun, ailesini anmak için apartmanın bulunduğu yere gelmiş ve “Hasan Alpargün dosyasında adalet en yakın zamanda yerini bulmalı, böylece biz de aileler olarak rahat nefes alabiliriz” demişti.

Gaziantep’te, Şehitkamil ilçesinde bulunan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi’nde yaşanan depremde 134 kişi hayatını kaybetmiş ve 4 blok yıkılmıştı. Depremin yıl dönümünde, enkaz altında yakınlarını kaybeden vatandaşlar, enkazın olduğu alanda Kuran-ı Kerim okutarak dualar etmişlerdi. Enkazın kaldırıldığı arazide kaybettikleri insanları anmak için vatandaşlar gece boyunca nöbet tutmuşlardı. Depremzedeler, geçmişte yaşadıkları acı olayları hatırlayarak duygusal anlar yaşamışlardı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde merkez üssü olan ve 11 ilde etkili olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Çankırı’da da anıldı. Saat 04.17’yi gösterdiğinde, kent protokolü ve birçok vatandaş sessizce depremde hayatını kaybedenler için yürüyüşe geçti. Yaklaşık 15 dakika süren yürüyüş, Kuran-ı Kerim okunması ve dualarla son buldu.