Depremlerin Ardından Soruşturmalar ve AB’den Gelen Hibe ile İlgili Gelişmeler

Deprem davaları: 369 iddianame 22 yıla kadar hapis istemi

Depremler sonrasında il başsavcılıkları, sorumlulardan dolayı soruşturmalar başlattı. Şu ana kadar 2 bin 825 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Tutuklama kararı 267 kişi için verildi, 984 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı çıktı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un verdiği bilgilere göre, şimdiye kadar 369 iddianame hazırlandı ve 275’i mahkemelerce kabul edildi. Diğer iddianameler üzerinde de inceleme devam ediyor. Soruşturmalar kapsamında öncelikle bina sahipleri, müteahhitler ve diğer sivil yetkililer tutuklandı ve dava açıldı.

Soruşturmalar, “olası kastla öldürme” yerine “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla ilerliyor. Bu suçlama, şüphelilere daha yüksek cezalar öngören bir maddedir. Sanıklar bu suçlama ile cezalandırılırlarsa, infaz hükümleri gereği uzun süre tutuklu kalmamaları bekleniyor.

Dava açılan kamu görevlileri hakkında da soruşturma başlatıldı ve ilgili bakanlıklardan izin talep edildi ancak şu ana kadar kamuoyuna yansıyan dava açılan bir kamu görevlisinin olmadığı bilgisi paylaşılmadı. Hatay Barosu Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, yıkılan binaların sorumluluğunda belediyenin de rolü olduğunu belirtti ve ihmali olan belediye çalışanlarının yargılanmalarını talep etti.

Avrupa Birliği, geçen yıl yaşanan deprem felaketi için 400 milyon Euro (13.1 milyar TL) tutarında bir hibe göndermeye hazırlanıyor. Ankara’nın AB Dayanışma Fonu’na yaptığı başvuru sonucunda verilecek olan bu hibe için ikili Yetkilendirme Anlaşması bugün Brüksel’de imzalanacak. İmza törenine Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve AB Komisyonu adına Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komiser Elisa Ferreira katılacak. Bu hibenin iki önemli özelliği bulunuyor. İlk olarak, bu miktar AB Dayanışma Fonu’ndan bir aday ülkeye verilen en yüksek hibe olacak. İkinci olarak, herhangi bir proje veya şarta bağlanmadan verilecek olması.