Denizlerde Plastik Kirliliği, Tarım ve Orman Bakanlığının Uyarılarına Dikkat Çekiyor

Bakanlık uyardı: Plastik yerine cam kullanın

Tarım ve Orman Bakanlığı, plastik kirlilik konusunda uyarıda bulunarak, “2050 yılına kadar denizlerde balıktan daha fazla plastik olacak” dedi. Bakanlık, Marmara Denizi’ndeki mikroplastik kirliliğinin Karadeniz ve Ege’ye göre daha yüksek olduğunu belirtti ve bu mikroplastiklerin vücutta bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti. Bakanlık şu uyarıları yaptı: “Dünya genelinde yılda 380 milyon ton plastik üretiliyor. Bu sorun karada başlıyor, özellikle plastik şişeler ve poşetler gibi çoğunluğu oluşturan atıklar, hafif olduklarından rüzgarın etkisiyle su kaynaklarına ulaşıyor ve okyanuslara yayılıyor. Her yıl en az 8 milyon ton plastik deniz ve okyanuslara karışıyor. Günümüzde okyanuslarda 150 milyon tondan fazla plastik atık olduğu ve eğer bu durum devam ederse 2050 yılında denizlerde balıktan daha fazla plastik olacağı tahmin ediliyor.”

Boyutları 5 mm’den küçük olan plastik partikülleri “mikroplastik”, 1 nm ile 1 µm arasında olanlar ise “nanoplastik” olarak adlandırılıyor. Bu mikroplastikler, küçük boyutları nedeniyle besin zincirinin en altında yer alan organizmalar tarafından tüketiliyor ve besin zincirine dahil oluyorlar. İnsanlar ise ağız yoluyla, solunum yoluyla ve deri yoluyla mikroplastiklere maruz kalıyor.

Nano ve mikroplastikler, insan sağlığı açısından da risk oluşturma potansiyeline sahiptir. Yapılan araştırmalar, insanların nano ve mikroplastiklere maruz kaldıktan sonra bağışıklık sisteminde işlev bozuklukları ve bu kimyasalların diğer dokulara aktarılabilme ihtimalinin olduğunu göstermektedir.

Bakanlık, “Sentetik plastiklerin kullanımının azaltılması ve çevre dostu alternatiflerin geliştirilmesi için çalışmaların yaygınlaştırılması gerekmektedir. Standart plastik ürünlerden kaçınılmalı ve metal, cam veya silikon gibi alternatif malzemelerden yapılmış ürünler tercih edilmelidir” şeklinde uyarılarda bulundu.