İstanbul’da Kar Yağışı Beklentisi Hayal Kırıklığı Yaratıyor

Beklenen kar neden bir türlü gelmiyor? Hangi bölgelerde yağış görülebilir? ‘Deniz suyu sıcaklığının 6-7 derecelere kadar inmesi gerekiyor çünkü…’

Bu yıl Avrupa’da Sibirya yüksek basıncı nedeniyle soğuk hava ve yoğun yağışlar yaşanıyor. Balkanlar ve Orta Avrupa’da kar yağışları etkili oldu. Ancak bu kar yağışı, İstanbul gibi bölgelerde beklenen kadar yoğun olmadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmelere göre, bu hafta yurdun büyük bir bölümünde parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, konuyla ilgili olarak “Bir bölgede kar yağışı olması için yer seviyesinde nem ve yukarı seviyede sıcaklık farkının oluşması gerekiyor. Bu soğuk hava koşullarının ve jet akımlarının İstanbul’a doğru yönelmesi gerekir. Ancak bu koşulların uygun olmaması nedeniyle kar yağışı gerçekleşmiyor” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Güven Özdemir ise, “Balkanlar’dan gelen soğuk hava Karadeniz üzerindeki nemle birleşerek İstanbul’da kar yağışına dönüşmeliydi. Ancak kar yerine karla karışık yağış gördük. Bunun nedenlerinden biri kentlerin ısı adası etkisi olabilir” şeklinde açıklama yaptı.

Isı adası etkisinin, kentsel alanlardaki yapılardan kaynaklanan farklı sıcaklıklar nedeniyle bazı bölgelerin daha fazla ısınmasıyla ortaya çıktığını belirten Özdemir, bu etkinin İstanbul’da çarpık kentleşme, betonlaşma ve aşırı nüfus artışıyla daha da güçlendiğini söyledi.

Deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle kar yağışının oluşmasının engellendiğini belirten Dr. Özdemir, “Denizden uzak bölgeler kar yağışı alırken, kıyılarda yağmur veya karla karışık yağmur görülme olasılığı daha yüksek oluyor. İstanbul’da ise deniz suyu sıcaklıklarının düşmesi gerekiyor. Ancak şu anda deniz suyu 10-11 derecelerde seyrediyor” dedi.

Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nin 2023-2024 kışı için yaptığı tahminlere göre, Marmara Bölgesi’nde yoğun kar yağışı beklenmiyor. Bu tahminin doğru çıktığını belirten Dr. Demirhan, İstanbul’da kar yağışı beklentisinin olmadığını söyledi. NCAR verilerine göre ise güneydoğu Marmara, batı ve orta Karadeniz yağmur alırken, İstanbul’da yağış miktarının daha az olacağı öngörülmektedir. Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Karadeniz’in iç kesimi ve Güneydoğu Anadolu’nun güneydoğusu ise kar yağışı alması beklenen bölgeler arasındadır.