AB, Türkiye’ye Verilen En Yüksek Hibeyi Açıkladı: Deprem Sonrası Yardım Projesi Yürürlüğe Girecek

400 milyon Euro imzası tamam... AB’den deprem dayanışması

AB Dayanışma Fonu’ndan alınacak olan ve kısa sürede kullanılacak olan miktar, bugüne kadar bir aday ülkeye verilen en büyük hibe olacak şekilde düzenlendi. Brüksel’deki imza töreninde, Türkiye’nin ilk defa bu fonu kullanan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve AB Komisyonu’nu temsil eden Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komiser Elisa Ferreira yer aldı.

AB tarafından deprem bağlamında Türkiye’ye taahhüt edilen 1 milyar Euro tutarındaki desteğin bir parçası olarak verilen bu hibe, üç ana alanda hedefleniyor. İlk olarak, sağlık, eğitim, su ve atık su yönetimi alanlarında alt yapıyı yeniden inşa etmek için kullanılacak. İkincisi, nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için geçici barınma imkanı sağlanacak. Üçüncüsü ise bölgenin zengin kültürel mirasını korumak için alınacak tedbirlerin uygulanması.

Bozay, yıkımın büyüklüğü göz önüne alındığında, bu anlaşma kapsamında serbest bırakılan miktarın, kapsamlı yeniden inşa çalışmalarının sadece küçük bir kısmını karşılayacağını belirtti ve “Ancak bu, mali değeri aşan bir öneme sahip. AB’nin Türkiye’ye olan dayanışmasını simgeliyor” şeklinde konuştu.