WhatsApp Yazışmaları ve Anayasa Mahkemesi’nden Çıkan Karar!

3 işçi, kendi aralarında kurduğu WhatsApp grubundaki yazışmaları nedeniyle işten çıkarılmıştı! AYM'den emsal karar

WhatsApp Yazışmaları İle İlgili Anayasa Mahkemesi Kararı!

Ordu’nun Altınordu ilçesinde bir kamu kurumunda bilgi işlem personeli olarak çalışan Samet A., iş yerinde kullandığı bilgisayarda WhatsApp uygulamasını açık unuttu. Bilgisayara oturan bir kişi, personellerin kendi arasında kurduğu grup yazışmalarını okuyarak, ekran fotoğrafını çekti ve yazışmaları üstlerine okuttu. Bu durum sonucunda Samet A. ile birlikte grupta mesajlaşan Ertan E. ve Temel G., 22 Kasım 2017’de işten çıkarıldı. Ancak Samet A. ile Ertan E., işe iade için Ordu İş Mahkemesi’ne başvurdu. Yerel mahkeme, WhatsApp yazışmalarının içeriği nedeniyle iş yerini haklı bularak, başvuruyu reddetti. Buna itiraz eden Samet A. ile Ertan E., kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onaylayarak, itirazı reddetti.

Samet A. ile Ertan E., WhatsApp yazışmalarının hukuka aykırı delil olarak elde edilmesi sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, özel hayata saygı ve haberleşme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Yeniden incelenmesi gerektiği yönünde verilen kararda, “Özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 20’nci maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve Anayasa’nın 22’nci maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılanmak üzere Ordu İş Mahkemesine gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

Ordu İş Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi kararının ardından yaptığı yeni incelemede, Samet A. ile Ertan E. hakkında işe iade kararı verdi. Bu karara yapılan itiraz da sonuçsuz kaldı ve işçilerin işe iadeleri gerçekleşti.

İşçilerin avukatı Öznur Ayyıldız, kararın emsal nitelikte olduğunu belirterek, “Bu karar emsal niteliğinde bir karardır. Şöyle ki, WhatsApp yazışması tek başına bir delil olamaz. tarafın açık rızası olmadan ele geçirilen bu tür yazışmalar hukuka aykırı delil niteliğinde olduğundan kabul edilemez. WhatsApp yazışmaları tek başına delil olamaz, ancak tarafın açık rızası gerekmektedir” dedi. Ayyıldız, Anayasa Mahkemesi’nin kararının işçiler lehine sonuçlandığını ve dosyanın tekrar incelenmesiyle işe iadelerin gerçekleştiğini vurguladı.