Türkiye’de Ramazan Ayı’nda Oruç Süresi 13 Saat Olacak – Beslenme Uzmanı Sıla Yeşilyaprak’tan Öneriler

Sahurda ilk çatalı sebzeye vurun

Türkiye’de Ramazan Ayı’nda Oruç Süresi 13 Saat Olacak

Bu yıl Türkiye’de Ramazan ayında ortalama oruç süresinin 13 saat olacağı bilgisini paylaşan İzmir Ekonomi Üniversitesi beslenme ve diyet uzmanı Sıla Yeşilyaprak, oruç tutacak olan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Yeşilyaprak, sahurda yenilecek olan yiyeceklerin gün içinde çok önemli olduğunu belirterek, “Sahurda yapılacak ufak bir değişiklik günlük tokluk süresini artırabilir. Sahurda ilk çatalı karbonhidrat kaynaklarından almak yerine sebze yemekleri veya salatadan almak, kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayacak ve bu da oruçluyken tokluk süresini artıracaktır” dedi.

Yeşilyaprak, sahurda tüketilecek zeytin, zeytinyağı ve avokado gibi tercihlerin gün içinde daha dinç ve enerjik hissetmede yardımcı olacağını da vurguladı. Ayrıca sahura kalkmadan oruç tutmanın ciddi zararlara yol açabileceğini belirterek, “Uzun süreli açlık kişide ciddi miktarda ani şeker dalgalanmalarına neden olabilir. Bu da halsiz ve yorgun hissettirebilir. Mutlaka sahur yapılmalıdır” uyarısında bulundu.

İftardan yaklaşık yarım saat sonra spor yapılması gerektiğinin altını çizen Yeşilyaprak, “İftarda bir anda yemeğe yüklenmemek gerekiyor. Uzun süre susuz kalan vücuda abartmadan 1 bardak su ile başlamak önemlidir. Fazlası iftarda yemek yemenizi ve mide enzimlerinizin çalışmasını olumsuz etkileyebilir” sözlerini ekledi.