Akçapınar Mahallesi’nde Leyleklerin Erken Gelişi ve Yeni Yuvalarına Yerleşme Sorunu

Leylek sayısı arttı, boşta kalan elektrik direkleri bile yuva oldu

Akçapınar Mahallesi’nde Leyleklerin Erken Gelişi ve Yeni Yuvalarına Yerleşme İhtiyacı

Akçapınar Mahallesi, halk arasında “Leylek Köyü” olarak da bilinmektedir. Mahallede bulunan leylek yavrularının yuvalarından ilk uçuş denemeleri sırasında, Ula Belediyesi ve Akçapınar Mahalle Muhtarlığı iş birliğiyle yuvaların bulunduğu elektrik telleri yer altına alınmıştı. Bu nedenle boş kalan elektrik direkleri leylekler tarafından yeni yuva olarak kullanılmaktadır.

Son yıllarda Akçapınar Mahallesi’ndeki üreme alanlarına daha erken zamanlarda gelen leylekler, bu yıl Şubat ayının sonlarında gelmeye başladı. Geçmiş yıllarda Nisan ayının başlarında veya Mart ayının sonlarında gelen leyleklerin erken gelişlerinde iklim değişikliğinin etkili olduğu bildirildi.

Akçapınar Mahallesi’ndeki leylek yuvaları, leylek sayısındaki artış nedeniyle yetersiz kaldı. Mahalleye sürekli gelen leylek çiftleri yuvalarına yerleşirken, ilk defa gelen leylekler ise direkler üstünde yeni yuvalar yapmak için eşlerini beklemektedir.

Akçapınar Mahallesi’nin 25 yıldır muhtarlığını yapan Şükrü Arslan, leyleklerin geliş zamanları hakkında şu açıklamayı yaptı: “Eskiden Mart ayının sonunda gelirlerdi. Nisan içinde gelirler, Ağustos ayı içerisinde yumurtlarlar, yavrularını çıkarıp giderlerdi. Bu sene çok enteresan, Şubat ayının 17-18’inde ilk leyleğimiz mahallemize geldi. Git gide leylekler daha erken gelmeye başladılar. Hava, iklim şartlarından dolayı mı bilmiyorum. Herhalde bu hayvanlar zaten iklim şartlarına göre hareket eden canlılar. İlk etapta sayıları iyi görünüyor. Ama bir iki gün içinde geceleyin mahallemizin güney kısmından geliyorlar, boş yuvalara eşleri ile birlikte yerleşiyorlar. Elektrik tellerinden yuvaları görünce boş direklere yuva yapmaya başlıyorlar.”